INFONET-468X60-BANNER

Višespratna drvena zgrada prošla ekstremne testove za zemljotres - Capstone projekat (video)

23.12.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Univerzitet u Koloradu i kompanija  Simpson Strong-Tie u okviru projekta Capstone uspešno su ispitali ponašanje modela petospratnice sa podrumom, u punoj veličini, u potpunosti izgrađene od drvene konstrukcije (osim podrumskog nivoa - čelična ramovska konstrukcija).

Kompanija sa 50-godišnjom istorijom u SAD, Simpson Strong-Tie, učestvovala je u istraživanju koje se svrstava u red jednog od najznačajnijih do sad za ispitivanje i shvatanje uticaja zemljotresa na konstrukcije.

Model petospratnice, sa konstrukcijom od drveta, u punoj veličini, na najvećem mostu za testiranje zemljotresa na svetu (smešten u Japanu), podvrgnut je jačini zemljotresa od 7,5 stepeni.

NEESWood Capstone projekti razvijeni su da bi se testirala nova konstruktivna rešenja za višestpratne zgrade sa drvenom konstrukcijom, koja mogu da izdrže snažne potrese, i značajno podignu stepen bezbednosti u SAD.

Objekat koji je ispitan ima sedam nivoa (Po+P+5), a gabarit osnove je 12x18 metara (40x60 stopa). Zgrada je projektovana kao stambena, sa 23 jednokrevetne i dvokrevetne stambene jedinice, i dve maloprodaje u prizemlju. Istraživanje je sprovedeno na stolu u Japanu poznatom pod imenom E-Defense (Earth-Defense).

Projekat je vodio Univerzitet Kolorada (Colorado State University) i, kao tehnički saradnik, kompanija Simpson Strong-Tie. Na stolu u Japanu oni su rekonstruisali seriju zemljotresa nalik onom koji je 1994. godine pogodio Kaliforniju, sa epicentrom u Nortridžu (jačine 6,7 stepeni). Jačina poslednjeg testa, izvedenog 14. jula, bila je 180% jačine onog u Nortridžu, tj. celih 7,5 stepeni.

Kompanija Simpson Strong-Tie dizajnirala je specijalne čelične ramove na prvom nivou (podrumski nivo) i obezbedila je 63 glavna ankera za stabilnost konstrukcije i stotine metalnih pločica/vezova za spajanje kompletne drvene strukture.

Istraživački tim je uspešno izbegao velika oštećenja konstrukcije zahvaljujući specijalnom dizajnu (performance-based design). Za razliku od tradicionalnog rešenja, ovaj koncept projektovanja ide preko minimuma zadatih u građevinskim propisima kako bi se povećale tehničke karakteristike objekta i sprečila ozbiljnija oštećenja konstrukcije.

Ovakav pristup izgradnji dodaje od 5 do 15% na uobičajene troškove za objekte iste konstrukcije, ali, kako je Capstone projekat pokazao, ipak može sačuvati kompletnu konstrukciju i uštedeti milione dolara neophodnih za rekonstrukciju nakon velikih seizmičkih potresa.

- Prezadovoljni smo rezultatima testiranja. Zahvaljujući performance-based pristupu uvideli smo da drvo može biti izuzetan građevinski materijal za konstrukcije srednjih visina u oblastima sa velikom seizmičkom aktivnosti - kaže  Steve Pryor, inženjer i međunarodni direktor za sisteme gradnje u kompaniji Simpson Strong-Tie.

Pogledajte video testa:

Pogledajte još o zemljotresima na sajtu Gradjevinarstvo.rs:

  • Ispitivanje mogućnosti zaštite objekata stare skeletne gradnje od zemljotresa - link
  • Novi sistem zaštite objekata od razornih zemljotresa - američki sistem testiran u Japanu - link
  • zemljotres na sajtu gradjevinarstvo.rs - link

Linkovi:

 

 

Komentari: 1

Dragan S. 12.09.2013 12.13.34

Po prvi put na našem trzistu SIP tehnologoja kreće sa proizvodnjom SIP (strukturalno izolacionih panela) kojim je izgrađena zgrada koja se navodi u članku. Proizvodnja je pod pokroviteljstvom engleske kompanije KGF koja je otvorila proizvodno preduzeće sa sedištem u Beogradu.

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;