Melodična kula nalik flauti

11.07.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat firme JDS Architects pobedio je na konkursu za novu stambenu kulu mešovite namene u Francuskoj. Objekat će se nalaziti u Renu, glavnom gradu Bretanje. Biće smeštena na uglu ulica Blériot i Féval, gde je u planu stvaranje inkluzivnog kvarta u okviru novog ekonomskog čvorišta EuroRennesa. Kula „Féval“ će zauzimati centralno mesto ovog kvarta i u okviru nje će se nalaziti 188 novih stanova.

Melodična kula nalik flauti

Kula „Féval“ (foto: JDS Architects)

Uvedene su nove brze linije metroa koje su smanjile vreme putovanja do susednih mesta i glavnog grada za gotovo polovinu i ovo stambeno-poslovno čvorište nalaziće se pored jedne od novootvorenih stanica. Kompanija Samsic premestila je svoje sedište na ovu lokaciju i usmerila razvoj u saradnji sa agencijom Bati-Armor i opštinom Rennes. Lokacija je podeljena na 4 parcele i njim koordinira JDSA u saradnji sa lokalnim arhitektama iz firme Maurer & Gilbert i pariskim kompanijama SMAC i Think Tank.

Melodična kula nalik flauti

Kula „Féval“ (foto: JDS Architects)

Novi projekat promoviše zbijenost kao odgovor na urbano širenje. Kula je projektovana u skladu sa nasleđem grada Ren. Predloženi projekat uključuje prizemlje u vidu pristupnog javnog prostora koji „poziva“ pešake da uđu i posete sadržaje koji se tu nude. U okviru ovog dela nalaziće se razni komercijalni sadržaji i tu će kula biti najuža, dok će se dalje sve više širiti do nivoa 10 gde će dostići maksimalnu širinu (ovde će se nalaziti stambene jedinice). Iznad ovog nivoa, tačnije na preseku dva dela nalaziće se park sa kojeg će se pružati panoramski pogled na gradski horizont i koji će deliti ova dva dela zgrade. Zgrada nakon toga nastavlja svoj uspon sve do 27. sprata gde će takođe biti smeštene stambene jedinice.

Melodična kula nalik flauti

Kula „Féval“ (foto: JDS Architects)

Melodična kula nalik flauti

Kula „Féval“ (foto: JDS Architects)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...