PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Najbolji arhitektonski projekti

10.07.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Festival svetske arhitekture (WAF) objavio je svoju godišnju listu najboljih novih arhitektonskih projekata iz celog sveta - predstavljene su 534 zgrade iz 70 zemalja.  Ovo je najveće arhitektonsko takmičenje na globalnom nivou koje je ove godine privuklo više od 1000 prijavljenih projekata. Biće prikazano više od 500 „živih“ prezentacija na ovom festivalu u Amsterdamu. Ovogodišnji projekti su pokazali kako arhitekte reaguju na globalne klimatske i biodiverzitetske situacije sa kojima se svi suočavamo.

Pobednici u glavnoj kategoriji „World Building of the Year“ i ostalim kategorijama biće objavljeni u decembru. U nastavku pogledajte neke od najinteresantnijih.

Najbolji arhitektonski projekti širom sveta - „Jewel Changi“

„Jewel Changi“ (foto: WAF)

Aerodrom „Jewel Changi“ u Singapuru koji karakteriše najviši zatvoreni vodopad na svetu projektovala je firma Safdie Architects. Pored jedinstvenog vodopada, ovde se nalazi i park sa šetalištem i šumom, kao i objekat od stakla i čelika sa krovom u obliku krofne koji se prostire na preko 200m i ima rupu u sredini. U nju se sliva kišnica i kao rezultat nastaje vodopad koji se koristi da bi rashladio unutrašnjost ali se koristi i za navodnjavanje. Postavljena je i pumpa koja stvara isti efekat sa uskladištenom kišnicom kao i kada ne pada kiša.

Najbolji arhitektonski projekti širom sveta - „Morpheus

„Morpheus" (foto: WAF)

Hotel „Morpheus" je zgrada upečatljivog izgleda inspirisana tardicionalnim tehnikama obrade žada koju je projektovala Zaha Hadid. Nalazi se u Makaou u Kini i izgrađena je na napuštenom pravougaonom temelju kondominijuma. Hotel se sastoji iz dve kule povezane na više tačaka. Eksterijer je pokriven egzoskeletom koji se sastoji od 2.500 čeličnih veza i 1.200 spojeva i sve je obloženo aluminijumom, što omogućava da unutrašnjost bude bez stubova.

Najbolji arhitektonski projekti širom sveta - „Vessel“

„Vessel“ (foto: WAF)

„Vessel“ predstavlja kaskadno stepenište u obliku broda koje je projektovao Heatherwick Studio i nalalzi se u Njujorku. Čelična talasta konstrukcija obojena bakrom ima 2.500 stepenika koji se uzdižu iz zemlje do naslaganih terasa (80 ukupno) nudeći pogled na Njujork i reku Hudson. Konstrukcija je izrađena u Italiji, a zatim dovezena preko okeana u delovima pre nego što je prebačena na lokaciju i podignuta dizalicama.

Najbolji arhitektonski projekti širom sveta - „Mecanoo“

„Mecanoo“ (foto: WAF)

Pored ovih projekata takođe zanimljivi su i „Mecanoo“ - najveći umetnički centar na Tajvanu sa ogromnim javnim trgom ispod talasastog krova, „Olympic House“ - održiva zgrada sedišta Olimpijskih igara u Švajcarskoj i „Macallan New Distillery and Visitor Experience“ - destilerija viskija koja se uklapa u pejzaž sa valovitim zelenim krovom.

Najbolji arhitektonski projekti širom sveta - „Olympic House“

„Olympic House“ (foto: WAF)

Najbolji arhitektonski projekti širom sveta - „Macallan New Distillery and Visitor Experience“

„Macallan New Distillery and Visitor Experience“ (foto: WAF)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;