INFONET-468X60-BANNER

Moderni alternativni građevinski materijali

05.06.2019. | Construction Dive

Građevinski materijali su ključni za uspeh i trajnost izgrađenog objekta. Shodno tome velika pažnja se pridaje baš ovoj oblasti građevinske industrije koja nastavlja sa inovacijama iz godine u godinu u cilju stvaranja održivijih i efikasnijih materijala. U nastavku će biti spomenuti najzanimljiviji novi materijali u građevinarstvu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Savitljivi beton otporan na pukotine

Prvi put konceptualizovan ‘90-ih godina prošlog veka, cementni kompozit (ECC) ili savitljivi beton, skoro je spreman za tržište, tvrde istraživači sa Koledža za inženjerstvo Državnog univerziteta u Luizijani. Nakon niza testiranja peska, guma, vlakana i još mnogo toga, postigli su ravnotežu i napravili „materijal sa idealnim proporcijama”, rekao je Gabriel Arce, vodeći istraživač na projektu.

Po njegoim rečima, u poređenju sa tipičnim betonom, ovaj ekonomični ECC materijal ima oko 300 puta veći kapacitet deformacije, duplo veću otpornost na savijanje i veću čvrstoću pri pritisku. Materijal košta oko 2,5 puta više od običnog betona, ali to se nadoknađuje zato što se putevi mogu asfaltirati na polovini standardne debljine koristeći ECC, dodao je. Osim toga, ne zahteva spojeve.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Čestice od keramike povećavaju sigurnost od požara

Proizvođač građevinskog materijala Envirosip je u saradnji sa Kate Nguyen, koja je vodila tim istraživača „Innovative Fire Engineering Group“ sa Univerziteta u Melburnu, razvio vatrootporni, pristupačni i lagani materijal za oblaganje. Plastična obloga je presvučena sitnim keramičkim česticama koje se nalaze u plastičnoj izolaciji nalik onoj kod električnih kablova. Čestice se aktiviraju na visokim temperaturama i putem hemijskih interakcija formiraju mrežu otpornu na toplotu kroz materijal na koji se primenjuju. Proizvod zadovoljava standard ISO1182: 2010. Tim radi na razvoju i komercijalizaciji ove obloge ali u formi spreja koji se može prskati i i tako stvoriti nezapaljivu membranu.

Betonske školjke kreirane 3D štampom uz pomoć mašine za pletenje

Istraživači sa Univerziteta ETH Zurich razvili su novi način formiranja laganih betonskih školjki koristeći industrijsku mašinu za pletenje. Kroz saradnju sa partnerima iz firme Zaha Hadid Architects inženjeri su podigli oplatu za betonsku konstrukciju sa školjkama od pet tona u Meksiko Sitiju. Mašina je „prenela“ digitalno generisani uzorak kako bi efikasno isplela 3D tekstil sa dva sloja. Prvi sloj, debljine samo nekoliko milimetara je poprskan cementnom mešavinom i rastegnut čeličnim kablovima unutar okvira. Zatim je nanet beton ojačan vlaknima. Proces je završen za dan i po. Istraživači sa Univerziteta su bili uključeni u još nekoliko drugih visokotehnološko zahtevnih poduhvata. Prošle godine razvili su novu metodu za 3D štampanje konstrukcija od drveta, a 2017. godine izgradili su kuću uz pomoć robota.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Male čestice drveta za jači beton

Drvene nanočestice koje su više od 15.000 puta manje od glave igle daju snagu materijalu iz kojeg dolaze. Stoga, kada se dodaju betonu, mogu učiniti da zgrade, putevi i infrastruktura budu jači i održiviji. Beton sa ovakvim nanočesticama je korišćen u parku Greenville u Južnoj Karolini, i biće testiran na habanje odmah pored regularne betonske staze. Rani testovi pokazuju da drvene čestice povećavaju čvrstoću betonske smese za 15%.

Građevinski paneli napravljeni od stare odeće

Istraživači sa Australijskog univerziteta u Novom Južnom Velsu u Sidneju razvili su proces pretvaranja stare odeće i drugog tekstila u čvrste podne i zidne panele. Profesorka Veena Sahajwalla i njen tim ručno su uklonili rajsferšluse, dugmad, kopče i druge čvrste komponente iz odbačene odeće pre slanja pamuka, poliestera, najlona i drugih tkanina u drobilicu. Iseckani materijal je zatim hemijski tretiran kako bi se različita vlakna spojila i sabila pod toplotom i tako se formirale čvrsti paneli.

Početno ispitivanje otkrilo je da su paneli potencijalno dovoljno čvrsti za primenu kod nosivih elemenata konstrukcije i da su vodootporni i minimalno zapaljivi. Mešanje vlakana sa drugim otpadnim proizvodima poput piljevine od starih kauča moglo bi dodatno da poboljša krajnji rezultat, kažu istraživači. Teksture i boje panela podsećaju na drvo, keramiku i kamen. Tim gradi malu fabriku koja će eksperimentisati sa većim obimom i komercijalizacijom procesa.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;