IZOLACIJA-468X60-BANNER

Novi polimerni omotač za popravljanje betonskih konstrukcija

11.04.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Za popravljanje ili ojačanje betonskih konstrukcija koristi se polimer ojačan vlaknima (FRP) njačešće u obliku tabli. Obično se pre nanošenja FRP-a na napukli ili oštećeni beton prvo nanosi smola. Prema istraživačima sa Univerziteta Nanyang u Singapuru, obično je za celokupan posao potrebno oko šest radnika. Međutim, sada su naučnici razvili ono za šta kažu da je bolji FRP jer je za njegovu primenu potrebno duplo manje ljudi i duplo manje vremena.

Novi polimerni omotač za popravljanje betonskih konstrukcija

FasRaP - brzo obmotavajući polimer ojačan vlaknima (foto: Nanyang Technological University)

Oni su razvili FasRaP - Fast Wrapping Fibre Reinforced Polymer - brzo obmotavajući polimer ojačan vlaknima. Sastoji se od polimernog omotača ojačanog staklenim vlaknima, na koji je naneta ljepljiva smola koja postaje čvrsta samo kada je izložena svetlu. S obzirom da je polimer u obliku trake za njegovu primenu potrebno je samo tri osobe, što je polovina u odnosu na postavljanje konvencionalnih FRP-ova. Pošto se smola prethodno nanosi na oblogu u kontrolisanim uslovima, tvrdi se da kvalitet popravki/ojačanja treba da bude dosledniji i lakši za procenu.

U industrijski-standardnim laboratorijskim testovima, utvrđeno je da betonski stub obmotan FasRaP-om može izdržati 80% veće opterećenje od onog bez nanetog omotača.

Novi polimerni omotač za popravljanje betonskih konstrukcija

FasRaP - brzo obmotavajući polimer ojačan vlaknima (foto: Nanyang Technological University)

Vodeći naučnik na projektu, vanredni profersor Ng Kee Woei je rekao da ovaj izum omogućava kompanijama da uštede na troškovima radne snage, povećaju efikasnost i ojačaju konstrukcije na mnogo lakši način, ali i da će pomoći da se ispune budući građevinski standardi i produži život starijim zgradama i objektima. Tehnologija je u procesu komercijalizacije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;