INFONET-468X60-BANNER

Redizajnirani kob - Novi održivi građevinski materijal

12.03.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Tim britanskih i francuskih istraživača redizajnirao je građevinski materijal kob (eng. cob) koji se nekada koristio za gradnju kuća i napravio ekološki prihvatljiv proizvod. Ova nova verzija koba sadrži mešavinu vode, zemlje i vlakana poput slame i konoplje, koji su vekovima korišćeni za gradnju u jugozapadnoj Engleskoj, Velsu i na severu Francuske. Novi materijal pod nazivom „CobBauge“ (amalgam fr. i eng. imena) ima povećanu sposobnost zadržavanja toplote, što znači da zadovoljava trenutno propisane termičke standarde u građevinarstvu.

Objekti izgrađeni od ovog materijala bi imali manju potrebu za grejanjem. Budući da ga ne treba toplotno tretirati i da je napravljen od zemljišta koje potiče sa mesta gradnje, kob pruža mogućnost odživije izgradnje, a samim tim i smanjenu emisiju ugljenika i građevinskog otpada. Po podacima EU, polovina potrošnje energije u regionu vezana je za grejanje i klimatizaciju.

Redizajnirani kob - Novi održivi građevinski materijal

Ilustracija (www.dezeen.com)

Vođa istraživačkog tima Steve Goodhew sa University of Plymouth rekao je da su ovaj robustan materijal redizajnirali i tako bez sumnje dobili modernu interpretaciju koba, za koju se nadaju da će zadovoljiti i tradicionaliste i one koji traže visokotehnološki, energetski efikasan materijal. Kao zaključak, rekao je da nema razloga zašto se kob ne može koristiti za izgradnju modernih kuća koje zadovoljavaju najnovije standarde.

U cilju stvaranja „CobBauge“, istraživači su morali da povežu dva razreda koba - gustu verziju za spoljni zid i nešto lakšu verziju za izolaciju. Sledeći korak je izgradnja test kuće od ovog materijala. Istraživači se nadaju da će izgraditi najmanje dve test kuće, jednu u Engleskoj a jednu u Francuskoj.

Stvaranjem test kuća moći će da se proučavaju objekti napravljeni od „CobBaugea“ koji će biti podložni realnim spoljnim uticajima tokom dužeg vremenskog perioda, kako bi se istražile toplotne karakteristike, vlažnost, prisustvo isparljivih organskih jedinjena i potrošnja energije, rekao je istraživač Jim  Carfrae, sa University of Plymouth. On je takođe dodao i to da zbog svojih ekoloških prednosti, materijal ima potencijal da pozitivno utiče na dobrobit stanovnika.

Istraživači imaju za cilj da objave set smernica za izgradnju „CobBauge“ konstrukcije. Kob je toliko izdržljiv da su vekovima stari zidovi i danas u upotrebi, dok su neki rekonstruisani kao što su štala u Belgiji i „Cob corner“ u Devonu nominovan za nagradu „RIBA House of the Year“. Pored ovih tu su i brojne druge kuće od koba koje su još uvek u dobrom stanju.

Engleska reč „cob“ u srpskom jeziku nema tačan prevod. „Cob“ u stvari predstavlja mešavinu gline, peska i slame. Koristi se za izgradnju objekata i u umetnosti za izradu skulpura. U ovom tekstu, mi smo koristiti izraz kob. Za više informacija pogledajte ovde.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;