Koncertna dvorana kao stena u senci Kineskog zida

22.02.2019. | New Atlas

OPEN Architecture je spojila arhitekturu sa prirodom kada je radila na svom izvanrednom projektu „UCCA Dune Art Museum“ i sada se ponovo uhvatila u koštac sa istom tematikom na svom novom poduhvatu „Chapel of Sound“. Koncertna dvorana izvanrednog izgleda koji podseća na stenu i deluje kao prirodni produžetak pejzaža trenutno se gradi u Kini.

Koncertna dvorana kao stena u senci Kineskog zida

„Chapel of Sound“ (foto: OPEN Architecture)

„Chapel of Sound“ se nalazi severno od Pekinga, u dolini u kojoj su smešteni i delovi Velikog kineskog zida koje je gradila Ming dinastija. Gradi se od betona i agregata dobijenih od drobljenih lokalnih stena, kako bi se obezbedio prirodan izgled.

Koncertna dvorana kao stena u senci Kineskog zida

„Chapel of Sound“ (foto: OPEN Architecture)

Projekat konstrukcije je prvobitno bio inspirisan svojstvima rezonantnih šupljina u školjkama, drvenim instrumentima i ljudskim ušima, ali je zatim prilagođen pomoću softvera da bi se osigurao da će biti pogodan prostor za muziku. Kada se ne budu izvodile predstave, prostor će se koristiti za meditacije i društvena susretanja.

Koncertna dvorana kao stena u senci Kineskog zida

„Chapel of Sound“ (foto: OPEN Architecture)

„Kada sija sunce, njegovi zraci plešu po grubim površinama pećine, ispunjavajući ga svetlošću i zvukom. Kada pada kiša, voda stvara sopstveno meditativno izvođenje padajući kroz centralni otvor hale i prskajući po podu pre nego što istekne kroz podne kanale“, kažu iz OPEN Architecture. „Kada nema zakazanog koncerta, dvorana je i tada destinacija za posećivanje ali je repertoar nešto drugačiji, tada se sluša pevanje ptica, cvrkutanje insekata, blagi povetarac koji šušti kroz obližnje drveće ili kišne kapi koje padaju na pod. Unutar ovog misterioznog prostora, priroda orkestrira stalno menjajuću simfoniju. To je kapela zvuka kako se u bukvalnom prevodu i naziva ovo mesto.“

Koncertna dvorana kao stena u senci Kineskog zida

„Chapel of Sound“ (foto: OPEN Architecture)

Unutrašnjost „Chapel of Sound“ imaće 790 kvadratnih metara spratnog prostora. Pored glavnih prostorija, skladišnih delova, sedišta i sl. mesto će uključivati vijugave stepenice koje vode do vidikovca sa koga će posetioci moći da uživaju u pogledu na obližnji Veliki kineski zid.

Koncertna dvorana kao stena u senci Kineskog zida

„Chapel of Sound“ (foto: OPEN Architecture)

Realizacija projekta je u toku i očekuje se da će biti završen ove godine. Inženjerska firma Arup je takođe uključena u izgradnju.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...