Rio de Žaneiro svetska prestonica arhitekture 2020.

28.01.2019. | Arch Daily

UNESCO je proglasio Rio de Žaneiro u Brazilu svetskom prestonicom arhitekture za 2020. godinu. U skladu sa nedavnim UNESCO-vim sporazumom o partnerstvu sa UIA-om, Rio de Žaneiro će biti domaćin Svetskog kongresa UIA. Svetska prestonica arhitekture ima tendenciju da postane i prestonica međunarodnog foruma za debate o gorućim globalnim izazovima vezanim za kulturu, kulturno nasleđe, urbano planiranje i arhitekturu.

Rio de Žaneiro svetska prestonica arhitekture 2020.

Rio de Žaneiro (foto: Creative Commons)

Pomoćnik generalnog direktora za kulturu UNESCO Ernest Oton, Thomas Vonier, predsednik Međunarodne unije arhitekata (UIA) i Verena Vicentini Andreatta, gradski sekretar za urbanizam, objavili su prošle nedelje da će Rio de Žaneiro biti svetska prestonica arhitekture. „Inicijativa „World Capital of Architecture“ naglašava zajedničku predanost UNESCO-a i UIAe da sačuvaju arhitektonsko nasleđe u urbanom kontekstu“, rekao je Ernesto Ottone R. „Kroz širinu i kvalitet svojih aktivnosti, svetska prestonica arhitekture će pokazati ključnu ulogu arhitekture i kulture u održivom urbanom razvoju.“

Rio de Žaneiro svetska prestonica arhitekture 2020.

Rio de Žaneiro (foto: Creative Commons)

Kao prva svetska prestonica arhitekture, Rio de Žaneiro će održati niz događaja na temu „All the worlds. Just one world” i promovisaće 11. cilj međunarodnog Programa za održivi razvoj 2030. godine: „Učiniti gradove i naselja inkluzivnim, sigurnim, otpornim i održivim“. UNESCO, UIA i lokalne institucije organizovaće niz aktivnosti za promovisanje projekata i uključiti arhitekte i urbaniste, kao i planere i kreatore politike iz društvenih institucija i stručnjake iz drugih sektora. Biće uključeni i umetnici i pisci koji će učestvovati u otvorenim i kreativnim dijalozima.

Rio de Žaneiro svetska prestonica arhitekture 2020.

Rio de Žaneiro (foto: Creative Commons)

Svetski kongres arhitekata „UIA2020 Rio“ promoviše Međunarodna unija arhitekata (UIA) - entitet sa sedištem u Parizu a organizuje Institut za arhitekturu Brazila (IAB). Po prvi put, manifestacija će se održati između 19. i 26. jula 2020. godine u Riju sa organizovanim aktivnostima na različitim lokacijama u centralnoj gradskoj zoni, uključujući i palatu Gustavo Capanema, koja će biti domaćin izložbama, predavanjima i radionicama. Očekuje se da će 25.000 arhitekata i arhitektonskih stručnjaka iz celog sveta posetiti grad tokom održavanja „UIA2020Rio“.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...