INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najupečatljiviji "probušeni" neboderi

18.01.2019. | Nick Mafi | Architectural Diges

Tokom dužeg vremenskog perioda moderne istorije neboderi su bili samo veoma visoki objekti sa potpuno uniformisanim fasadama. Međutim, vremenom su arhitekte počele da manipulišu eksterijerima, ponekad uklanjajući čitave delove. Ne samo što zgrade sa otvorima ili rupama u konstrukciji nude građanima hrabre nove oblike koji su atraktivni i dopadljivi za oko, već i stanari koji u njima žive mogu uživati u većoj količini svetlosti koje tradicionalni neboderi ne obezbeđuju. U nastavku će biti prikazani najsmeliji primeri nebodera koji „slave“ otvore u konstrukciji.

CCTV Tower (Peking)

„CCTV Tower“, projekat Rem Koolhaasa i Ole Scheerena iz 2008. godine, postao je ikona u gradskoj poslovnoj četvrti Pekinga.

Najupečatljiviji

CCTV Tower (foto: Getty Images/Sino Images)

Marina 106 (Dubai)

Luksuzni stambeni neboder „Marina 16“ u Dubaiju protezaće se do visine od 455m i trebalo bi da bude završen 2019. godine. Projekat je delo National Engineering Bureau čije je sedište u UAE. Kula ima duge vertikalne linije, po jednu sa svake strane zgrade, koje su usmerene prema velikim otvorima na vrhu konstrukcije.

Najupečatljiviji

Marina 106 (foto: National Engineering Bureau)

The Gate of the East (Sudžou, Kina)

„The Gate of the East“ je naviša građevina u istočnom kineskom gradu Sudžou koja dostiže visinu od 302m. Projektovala ju je firma RMJM sa sedištem u Velikoj Britaniji i završena je 2014. godine. Zgrada je trebala da simbolizuje ulazak u grad i da pozdravlja jude i poželi im dobrodošlicu u novu i modernu Kinu.

Najupečatljiviji

The Gate of the East (foto: Getty Images/Suzhou)

The Mirador (Madrid)

„The Mirador“ u Madridu predstavlja skup nekoliko različitih tipova jedinica složenih u modularnu formu. Ovaj neboder projektovala je holandska firma MVRDV. Stambena konstrukcija uključuje vrt za stanare i obezbeđuje prekrasan pogled ka obližnjim Guadarama planinama.

Najupečatljiviji

The Mirador (foto: Getty Images/JTB Photo)

Hamburg Science Center (Hamburg)

Još uvek nezavršeni „Hamburg Science Center“ projektovala je renomirana arhitektonska firma OMA. Ova građevina sastojaće se iz deset modularnih blokova.

Najupečatljiviji

Hamburg Science Center (foto: OMA)

Opus Office Tower (Dubai)

„Opus Office Tower“ u Dubaiju projektovala je pokojna Zaha Hadid. U okviru zgrade će se nalaziti stanovi i hotel, a završetak se očekuje krajem ove dekade. Holistička zgrada uključuje i jedinstvene krivulje koje su arhitekte iz Iraka učinile jednim od najpriznatijih u svetu.

Najupečatljiviji

Opus Office Tower (foto: Zaha Hadid Architects)

The Umeda Sky Building (Osaka, Japan)

Zgrada „The Umeda Sky“ je bez pogovora najprepoznatljiviji orijentir u Osaki u Japanu. Projektovao ju je japanski arhitekta Hiroshi Hara. Završena 1993. godine, konstrukcija visoka 183m ima palubu za posmatranje koja se nalazi na vrhu i koja ima oblik prstena.

Najupečatljiviji

The Umeda Sky (foto: Getty Images/John S. Lander)

Feng Shui Skyscrapers (Hong Kong)

Hong Kong je poznat po svom legendarnom gradskom horizontu gde se kao ni na jednom drugom mestu u svetu mogu uočiti hrabro projektovani neboderi po Feng Shuiju. Smešteni uz Repulse Bay, neboderi prikladnog naziva projektovani su po principima kineske filozofije pozicioniranja objekata u skladu sa prirodom i u krajnju svrhu uticaja na prosperitet onih koji u njima žive.

Najupečatljiviji

Feng Shui Skyscrapers (foto: Getty Images/PeJo29)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;