INFONET-468X60-BANNER

Zgrada muzeja inspirisana liticama severoistočne Škotske

14.09.2018. | Tom Ravenscroft | Dezeen

Otkrivene su prve slike završenog muzeja „V&A Dundee“ koji je projektovao japanski arhitekta Kengo Kuma a čije je otvaranje planirano ovog vikenda.

Kao ispostava „V&A“ muzeja u Londonu, „V&A Dundee“ čija se vrednost procenjuje na 80 miliona funti je prvi muzej u Škotskoj posvećen dizajnu. Nalazi se na obali reke Tej a za javnost je otvoren 15. septembra.

Kuma je projektovao zgradu kako bi „prizvao“ dramatične litice obale Škotske.

V&A Dundee

V&A Dundee (foto: Hufton + Crow)

„Ideja za „V&A Dundee“ je spojila prirodu i arhitekturu, kako bi stvorila novu „dnevnu sobu“ za grad", rekao je.

„Zaista sam zaljubljen u škotski pejzaž i prirodu", dodao je on. „Bio sam inspirisan liticama severoistočne Škotske koje izgledaju kao da su tu zemlja i voda imali dugačak razgovor i konačno stvorili ovaj zapanjujući oblik."

Izgrađen na obnovljenom zemljištu, muzej stoji u središtu transformisanih nekadašnjih dokova u Dandiju.

V&A Dundee

V&A Dundee (foto: Hufton + Crow)

Kuma je rekao da se nada da će ova zgrada, koja je ujedno i njegova prva u Velikoj Britaniji, dovesti ljude iz celog sveta u Dandi.

„Nadam se da će muzej promeniti grad i postati njegov centralni i nezaobilazni deo", rekao je.

Zgrada se sastoji od dva ugaona volumena.

V&A Dundee

V&A Dundee (foto: Hufton + Crow)

Oni su obloženi sa 2.500 horizontalnih betonskih panela, koji se spajaju na prvom spratu i formiraju jednu zgradu.

Muzej se proteže preko reke Tej sa istaknutim uglom koji je isturen poput pramca na brodu. U okviru ovog prostora u obliku pramca nalazi se veliki ulazni prostor u muzej, kafić i prodavnica, sa zidovima od drveta koji upućuju na spoljnu betonsku oblogu zgrade.

„V&A Dundee“ galerije koje sadrže postavke prikazuju značaj dizajna i dostignuća u sferi dizajna Škotske. Njima se pristupa ceremonijalnim stepenicama iz foajea.

V&A Dundee

V&A Dundee (foto: Hufton + Crow)

Na prvom spratu se nalaze privremene galerije koje zauzimaju prostor od 1.100 kvadratnih metara i stalne postavke „Scottish Design Galleries“ kojima se pristupa iz centralnog foajea.

„Scottish Design Galleries“ sadrži 300 stavki koje prikazuju dizajnerske poduhvate širom zemlje, uzete iz kolekcija „V&A“ i iz privatnih kolekcija.

Centralni deo „Scottish Design Galleries“ čini obnovljena unutrašnjost „Ingram Street Tearooms“ Charlesa Renniea Mackintosha.

V&A Dundee

V&A Dundee (foto: Hufton + Crow)

Unutrašnjost „Oak Room“ koja se nalazi u skladištu od 1971. godine, kada je srušena zgrada, obnovljena je i rekonstruisana u saradnji „V&A Dundee“, „Glasgow Museums“ i „Dundee City Council“.

„Ona se uklopila i nalazi se u samom srcu ove zgrade. Charles Rennie Mackintosh je bio čovek čijim sam se projektima divio od kada sam bio student", rekao je Kuma.

„U „Oak Room“ će ljudi osećati njegov senzibilitet i poštovanje za prirodu i nadamo se da će se to povezati sa našim projektom za „V&A Dundee“.

V&A Dundee

V&A Dundee (foto: Hufton + Crow)

Iz galerija i foajea može da se izađe na terasu sa koje se prostire pogled ka reci Tej. Na prvom spratu nalazi se restoran sa pogledom na ulazni deo, sala i kose prostorije.

Kengo Kuma pobedio je na takmičenju za projektovanje ispostave „V&A“ 2010. godine. U konkurenciji su bili još REX, Sutherland Hussey Architects, Steven Holl Architects, Snøhetta i Delugan Meissl Associated Architects.

„V&A Dundee“ je prva stalna postavka Londonskog muzeja izvan grada, iako je nedavno sarađivao i sa „Design Society museum“ u Šendženu.

V&A Dundee

V&A Dundee (foto: Hufton + Crow)

Sledi trend nekih od najvećih svetskih kulturnih institucija da se proširi iz svojih prvobitnih prostorija.

„Louvre“ je nedavno otvorio novi muzej u Abu Dabiju koji je projektovao Jean Nouvel, a „Pompidou“ je otvorio galeriju u Mecu, koju su projektovali Shigeru Ban i Jean de Gastines, dok je „Guggenheim“ predložio uspostavljanje galerija u Helsinkiju, Vilnjusu i Abu Dabiju.

„Nakon godina planiranja, oduševljeni smo što možemo da proslavimo realizaciju prvog muzeja „V&A“ u svetu izvan Londona", rekao je Philip Long, direktor „V&A Dundee“.

„Ova kulturna prekretnica za grad Dandi je takođe i značajan trenutak u istoriji „V&A“ pa smo izuzetno ponosni na ovo partnerstvo, prvo ove vrste u Velikoj Britanij, a još smo pomogli i uspostavljanju novog međunarodnog centra za dizajn koji slavi škotsku kulturnu baštinu", dodao je Tristram Hunt, direktor „V&A“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;