PRIJAVA-468X60-BANNER

Javni vrtovi između poslovnih kula u Londonu

30.08.2018. | Alyn Griffiths | Dezeen

Arhitektonski studio Make kompletirao je projekat koji uključuje par poslovnih zgrada zajedno sa nizom malih vrtova ispresecanih vijugavim mostovima od nerđajućeg čelika u Londonu.

Studio koji je osnovao arhitekta Ken Shuttleworth, nadgledao je projekat izgradnje dve poslovne kule i javnog  prostora koji ih okružuje, za firme Brookfield Properties i Oxford Properties.

„London Wall Place“ kombinuje Barbican filozofiju posleratne gradnje i uključuje najveći skup javnih vrtova nastalih u gradu Londonu od završetka brutalističkog perioda stambene gradnje 1976. godine.

London Wall Place

London Wall Place (foto: Dezeen)

Duga i bogata istorija lokacije imala je udela u projekat, koji je uključivao obnavljanje dela prvobitnog rimskog gradskog zida i ostataka srednjovekovne crkve.

Ovi vrtovi povezani mrežom puteva i mostova ponovo uspostavljaju uzdignute staze koje su bile deo lokacije 1960-ih godina, i povlačile liniju između drevnih, posleratnih i savremenih uticaja.

„Lepota ovog projekta leži u prepoznavanju da je to najnovijia „stavka“ u istoriji ove lokacije, sledeći trag koji treba zapamtiti", objasni o je vođa projekta Sam Potter.

London Wall Place

London Wall Place (foto: Dezeen)

„Mi smo projektovali najsavremenije poslovne prostorije, ali ono što je privuklo ljude nisu samo ti komercijalni sadržaji već njihovo kombinovanje sa javnim prostorom“.

Biće izgrađeno i uređeno ukupno 1.5 hektara javnog prostora u sklopu projekta, u okviru koga će biti formirani mali vrtovi, a to čini polovinu ukupne površine lokacije.

Vrtovi i nizovi zelenih zidova uređeni su na nekoliko terasnih nivoa i koncipirani kao „neprekidni trodimenzionalni pejzaž" koji obezbeđuje besprekoran „protok“ duž lokacije.

London Wall Place

London Wall Place (foto: Dezeen)

Mreža staza prelazi četiri različite ulice i obezbeđuje pešačke veze između različitih objekata na lokaciji, ali i veze sa okruženjem.

Paneli od nerđajućeg čelika i iroko drveta korišćeni za staze pružaju „dopunu“  raznovrsnom zelenilu koje je prilagođeno različitim uslovima širom lokacije.

U okviru vrtova „London Wall Place“ nalazi se kula od 13 spratova u okviru koje su poslovni prostori raspoređeni na devet krovnih terasa, kao i 17-spratna zgrada koja pruža dodatne kancelarije, sa kafićem u prizemlju, prodavnicama i restoranom na prvom spratu.

London Wall Place

London Wall Place (foto: Dezeen)

Fasade zgrada karkaterišu kontrastni vertikalni odeljci definisani betonom armiranim staklenim vlaknima i tamno plavim zastakljenjem.

„Materijali su inspirisani kamenjem iz Kenta pronađenim na rimskom zidu", obajsnili su iz Makea i dodali  da beton armiran staklenim vlaknima (GRC) daje glatki, mat izgled spoljašnjim objektima a plavo staklo podseća na njegovu sjajnu unutrašnjost."

Iz firme su dodali da vertikalni sistem fasada nudi nameran kontrast horizontalnom susednom Barbicanu, dok keramičke „trake“ funkcionišu kao zasenčene žaluzine kako bi se spečiilo prodiranje neželjene sunčeve svetlosti.

London Wall Place

London Wall Place (foto: Dezeen)

Prethodni projekti kompanije uključuju poslovne prostorije za osiguravajuću kompaniju Hiscox sa stepenicama izgrađenim oko rasklopljene sovjetske rakete.

Firma je dodala i bronzane pokretne stepenice u sklopu predprostora u Londonskoj robnoj kući Harrods i projektovala montažni kiosk sa preklopljenom školjkom koja liči na papirnu lepezu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;