Finalisti za RIBA nagradu 2018.

19.07.2018. | Nick Lavars | New Atlas

Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije (RIBA) objavio je šest finalista koji se ove godine bore za najprestižniju nagradu u britanskoj arhitekturi „Stirling Prize“. Trka za najbolju građevinu u Velikoj Britaniji uključuje jevrejsko groblje, ekonomičan objekat za smeštaj studenata i prilagođenu umetničku galeriju unutar priobalnog brda. Svake godine RIBA u okviru „Stirling Prize“ ističe izuzetne primere arhitekture širom Velike Britanije. Prošlogodišnja lista finalista uključivala je novi kampus u  okviru koledža u Glazgovu, fotografski studio i stambeni objekat pun prirodnog osvetljenja, dok je obnovljeno pristanište „Hastings Pier“ dobilo najviše priznanja. Ovogodišnja lista takođe nudi raznovrsne projekte.

„Godine pažljivog projektovanja, zajedničkog rada i želje za negovanjem ljudskog duha donelo je šest objekata stvarnog integriteta i svrhe", rekao je predsednik RIBE Ben Derbyshire. „Siguran sam da će nastaviti da inspirišu one koji će ih koristiti u narednim decenijama".

U nastavku će biti prikazano ovih šest finalista bez posebnog redosleda, a pobednik će biti objavljen 10. oktobra.

Bloomberg, London - Foster + Partners

Bloombergova nova poslovna zgrada u Londonu pokriva čitav blok u engleskoj prestonici i po prvi put objedinjuje sve zaposlene u kompaniji pod istim krovom. Što se tiče spoljašnjosti, arhitekte su pokušale da naprave „dijalog" sa nekim starijim susednim zgradama. Unutar zgrade se nalaze radna područja i kancelarije raspoređene u klastere do kojih se može pristupiti prekrasnim hodnikom koji vijuga od centra zgrade.

Više o ovome pogledajte ovde.

Bloomberg, London

Slika 1. Bloomberg, London (foto: Nigel Young)

Bushey groblje - Waugh Thistleton Architect

Projekat ovog groblja i molitvenog centra u velikoj meri je usmeren na jevrejsku veru. Ceremonijalne dvorane karakterišu zidovi od nabijene zemlje koji će biti demontirani i čiji materijali će se vratiti u zemlju kada objektu bude bilo potrebno neizbežno proširenje. Jednostavnost zgrade je u skladu sa jevrejskim tradicijom sahranjivanja koja uključuje jednostavnu odeću i sanduke.

Više o ovome pogledajte ovde.

Bushey groblje

Slika 2. Bushey groblje (foto: Lewis Kahn)

Chadwick Hall - Henley Halebrown

Ovaj novi studentski dom u okviru University of Roehampton obuhvata 210 soba sa kupatilom koje su raspoređene u tri zgrade. Žiri je ovaj projekat opisao kao „bezvremenu arhitekturu". Materijali koji su korišćeni su uglavnom tamno crvenkaste skoro braon opeke i prefabrikovani betonski elemenati. Ovaj dom karakterišu i visoki prozori koji omogućavaju prodiranje velike količine sunčeve svetlosti u studentske spavaće sobe. U okviru lokacije se nalazi i obnovljena istorijska sunčana bašta sa objektima postavljenim oko ivica kako bi se formirao prostor za društveni život studenata.

Više o ovome pogledajte ovde.

Chadwick Hall

Slika 3. Chadwick Hall (foto: Nick Kane)

New Tate St Ives - Jamie Fobert Architects i Evans & Shalev

„Tate St Ives“ je umetnička galerija na brdovitoj jugozapadnoj obali Engleske. Ovaj skorašnji projekat proširenja i rekonfiguracije imao je za cilj da u potpunosti iskoristi slikovito okruženje. Nova pešačka staza povezuje vrh brda sa plažom ispod, pozivajući prolaznike da dođu i uživaju u eksponatima. Novi podzemni galerijski prostori osvetljeni su odozgo nadole tako što sunčeva svetlost prolazi kroz staklo i granitni krov ugrađen u brdo i poduprt betonskim gredama.

Više o ovome pogledajte ovde.

New Tate St Ives

Slika 4. New Tate St Ives (foto: Jamie Fobert Architects)

Storey's Field Center i Eddington Nursery - MUMA LLP

Ova izuzetna nova zgrada koju je naručio University of Cambridge je gradska većnica, mesto za venčanja, koncertna dvorana, pogrebna kuća i jaslice. Ovu građevinu karakterišu visoki prozori koji omogućavaju prodiranje veće količine prirodnog svetla. Fasada je od opeke i okolo zgrade se nalaze mesta za sedenje na otvorenom. Mali prozori u okvir dela jaslica su raspoređeni kao sazvežđe, što daje posebnu čar.

Više o ovome pogledajte ovde.

Storey's Field Center

Slika 5. Storey's Field Center i Eddington Nursery (foto: Alan Williams)

Sultan Nazrin Shah Centre - Niall McLaughlin Architects

Ovaj novi obrazovnii objekat nalazi se na ivici istorijskog terena za kriket na Worcester Collegeu i sastoji se od plesnog studija, sale za seminare, amfiteatra i prostranog centralnog foajea. Sa visokim plafonima i puno sunčeve svetlosti, konstrukcija se u velikoj meri oslanja na upotrebu prirodnih materijala. Objekat karakterišu hrastova vrata i ogromni glatki kameni paneli koji mu daju čistu i zapanjujuću estetiku.

Više o ovome pogledajte ovde.

Sultan Nazrin Shah Centre

Slika 6. Sultan Nazrin Shah Centre (foto: Nick Kane)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...