IZOLACIJA-468X60-BANNER

Zgrada sa kaskadnim lukovima od opeke

27.06.2018. | Arch Daily

Arhitektonska kompanija Penda je nedavno objavila slike stambene kule koja treba da se gradi u Tel Avivu i koju karakterišu lukovi od opeke i kaskadne terase. Dizajn kule je pod uticajem Bauhaus pokreta i starog dela grada Tel Aviva. Planirano je da zgrada bude visoka 116 metara i da se u okviru nje nalaze stanovi od jedosobnog do četvorosobnog, kao i dupleksi penthausi.

Slika 1. „Tel Aviv Arcades“ (foto: Penda)

Penda je odbacio „generičku staklenu kulu" u korist forme i materijalnosti koji odgovaraju sunčanoj mediteranskoj klimi u Tel Avivu.

Slika 2. „Tel Aviv Arcades“ (foto: Penda)

Objekat od 17.500 kvadratnih metara definisan je kaskadnim lukovima koji su odabrani zbog istorijske ukorenjenosti u tradicionalnoj arhitekturi i uloge „dobrodošlice“ koju su imalu na ulazu u zgrade i gradove. Zajedno sa slojevitim terasama, ritmički raspoređeni lukovi stvaraju fasadu koja odražava živopisnost Tel Aviva i uspostavlja ravnotežu između otvorenosti i ovog utočišta.

Slika 3. „Tel Aviv Arcades“ (foto: Penda)

Osamnaest spratova je okruženo terasama koje su raspoređene tako da bacajući senku, sprečavaju direktan ulazak sunčeve svetlosti i pružaju otvoreni pristup svakoj sobi. Zakloni u okviru zgrade formiraju dva tipa terasa: krovne terase koje pružaju zaštitu od sunca i otvorene terase koje su idealne za uređenje. Privatnost na terasama varira u zavisnosti od izlaznih područja (podsticanje komunikacije između spratova) i ulaznih, privatnih područja.

Slika 4. „Tel Aviv Arcades“ (foto: Penda)

„Mi smo uglavnom gledali kako je ranije građeno u sredozemnim regijama. Kod projektovanja zgrada u oblastima gde vlada topla klima nije stvar u maksimizaciji staklenih fasada i klima uređajima. Ovde se radi o projektovanju koje sa jedne strane nudi pogled a sa druge minimizira otvorenost ka direktnoj sunčevoj svetlosti. Luk je izraz ovog pristupa i istovremeno poboljšava konstrukciju objekta i energetske performanse“, rekao je Chris Precht, suosnivač kompanije Penda.

Slika 5. „Tel Aviv Arcades“ (foto: Penda)

Kulu karakteriše modularni sistem gradnje, omogućavajući konstrukcijskim elementima da budu montirani po nižim troškovima izgradnje i održavanja. Geometrija zgrade je pod uticajem Bauhaus ere, sa naglaskom na otvorenost, jasnoću i racionalnost, prikazane kroz jasno definisane lukove i linije.

Slika 6. „Tel Aviv Arcades“ (foto: Penda)

Inspiracija dolazi i iz starog grada Tel Aviva čije su ulice popločane kamenom a debeli zidovi od kamena. Ovo je reflektovano u Pendinom projektu preko ručnog postavljanja zidova od opeke.

Slika 7. „Tel Aviv Arcades“ (foto: Penda)

„Tel Aviv Arcades“ počinje sa izgradnjom 2019. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
CIGLANATODOROVIC-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;