IZOLACIJA-468X60-BANNER

Solarna zgrada kao „kristalna stena“

01.02.2018. | India Block | Dezeen

Holandska firma MVRDV predstavila je planove za poslovnu zgradu sa interaktivnom ogledalo-fasadom u gradu Eslingen u južnoj Nemačkoj.

Roterdamska arhitektonska firma je zgradi dala naziv „kristalna stena" jer će fasada zgrade „Milestone“ biti formirana od rastopljenog stakla sa fotonaponskim ćelijama koje će reflektovati slike grada i okoline.

Ekstrudirani i uvučeni blokovi na kvadratnoj mreži fasade daju zgradi 3D profil koje arhitekte opisuju kao „pikselizovanu mapu“

Slika 1. „Milestone“ (foto: MVRDV)

Prolaznici će moći da uz korišćenje svojih telefona komuniciraju sa fasadom, na kojoj koja će biti „odštampani“ QR kodovi koji otkrivaju informacije o gradu.

„Svaki piksel nosi različite informacije, uključujući priče o gradu i njenim stanovnicima. Uz pomoć aplikacije na pametnom telefonu može se otkriti njegovo bogatstvo i tako stvoriti javna biblioteka grada", objašnjava MVRDV.

„Pukotina“  koja prolazi kroz sredinu zgrade će dati pogled na ostatak grada, dok će spoljne stepenice i terase pružiti onima koji rade unutar nje priliku da uživaju u pogledima.

Slika 2. „Milestone“ (foto: MVRDV)

Prizemlje zgrade će biti otvoreno ka javnom trgu i u okviru njega će se nalaziti restoran, kafić i prostorije za sastanke. Kancelarije će se nalaziti na spratovima iznad, dok će ukupna spratna površina „Milestone“ biti oko 6.500 kvadratnih metara.

MVRDV je zajedno sa nemačkom firmom koja se bavi izvođenjem radova RVI planirala zgradu „Milestone“, koja je još poznata i pod nazivom „Block E“. Ona će biti centar novog okruga na mestu bivšeg teretnog depoa koji će na kraju uključivati i stambene i maloprodajne objekte ali i univerzitet. Arhitekte se nadaju da će „Milestone“ stanovnicima služiti kao neka vrsta „svetionika".

Blokovni prikaz predložene zgrade sličan je drugom MVRDV-om projektu koji je planiran za Rusiju. Zgrada pod nazivom „Silhouette“ je kula planirana da se gradi u Mosvi sa crvenom keramičkom koja će predstavljati „simboličnu kapiju" koja vodi do centra grada.

Slika 3. „Milestone“ (foto: MVRDV)

Holandska firma, koju su osnovali Van Rijs, Winy Maas i Nathalie de Vries, nedavno se promovisala projekat zanimljive javne biblioteke u kineskom gradu Tjencinu.

Biblioteku nalik ogromnoj očnoj jabučici karakterišu police koje se nalaze od poda do plafona i koje prave efekat kao da talasaju. Zbog vremenskog ograničenja lokalni tim je morao da ostavi „nezavršenim“ gornje prostorije, pa su police na najvišim pozicijama ostale nedostupne. Na nepristupačne gornje police postavljene su perforirane aluminijumske pločice sa štampom da izgledaju kao knjige
 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;