Futuristička biblioteka u Kini

07.11.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

MVRDV je upravo završio projekat „Tianjin Binhai Public Library“, spektakularan kulturni centar koji ne liči ni na jednu biblioteku do sada viđenu. Na ovom projektu MVRDV je sarađivao sa lokalnim arhitektama sa TUPDI (TIanjin Urban Planning and Design Institute). Biblioteka obuhvata 33.800 kvadratnih metara, a karakterišu je police za knjige koje se nalaze od poda do plafona i koje „padaju“ u zakrivnjenim slapovima oko svetlucave sferične dvorane. Talasaste police za knjige i slojeviti plafon, biblioteci nalik pećini daju poseban futuristički osećaj naglašen velikom iluzijom koja je vidljiva spolja.

Slika 1. „Tianjin Binhai Public Library“ (foto: Ossip van Duivenbode)

Slika 2. „Tianjin Binhai Public Library“ (foto: Ossip van Duivenbode)

„Tianjin Binhai Library“ je izgrađena u roku od tri godine i pripada delu klastera od pet kulturnih objekata u okrugu Binhai, koji su povezani javnim koridorom sa staklenim krovom. Projekat zgrade biblioteke je usredsređen na masivnu dvoranu u čijem centru je kugla koja se nalazi iza info pulta. Police sa knjigama su raspoređene sa obe strane dvorane i talasaju ka spolja i stapaju se sa delom za sedenje i stepenicama. Ove talasaste konture nastavljaju do plafona gde je ugrađeno osvetljenje, kako bi se dobila „osvetljena topografija“  dok se na staklenoj fasadi smenjuju u vidu zakrivljenih otvora.

Slika 3. „Tianjin Binhai Public Library“ (foto: Ossip van Duivenbode)

Slika 4. „Tianjin Binhai Public Library“ (foto: Ossip van Duivenbode)

„Unutrašnjost „Tianjin Binhai Library“ je nalik pećini sa policima za knjige koje se protežu duž prostora. Zbog nemogućnosti menjanja gabarita zgrade, izmenili smo dvoranu dodavši joj kuglu, koja je zahtevana i prosto je napravljen prostor za to", kaže Winy Maas, suosnivač MVRDV. „Otvorili smo zgradu stvaranjem lepog javnog prostora unutar nje - nove urbane dnevne sobe u njenom centru. Police za knjige su odlični prostori za sedenje i istovremeno omogućavaju pristup gornjim spratovima. Uglovi i krivine imaju za cilj podsticanje različite upotrebe prostora, u svrhu čitanja, hodanja, održavanja sastanaka i diskusija. Zajedno oni formiraju „oko“ zgrade jer omogućavaju ljudima da vide i budu viđeni."

Slika 5. „Tianjin Binhai Public Library“ (foto: Ossip van Duivenbode)

Slika 6. „Tianjin Binhai Public Library“ (foto: Ossip van Duivenbode)

Prva dva sprata biblioteke obuhvataju čitaonice, knjige i prostore za dnevni boravak, dok se na spratovima iznad nalaze prostorije za sastanke, kancelarije, računarske i audio sobe i na krovu dva patiosa. Iako je MVRDV projektovao pristup gornjim policama sa knjigama, klijent je odlučio da ide prema prvobitnom projektu zbog vremenskog roka izgradnje. Umesto toga, na nepristupačne gornje police postavljene su perforirane aluminijumske pločice sa štampom da predstavljaju knjige. Čišćenje se vrši sa užadima i pokretnim skelama. Iako su gornji najviši delovi biblioteke izvan domašaja, posetiocima  izgleda da to ne smeta. „Tianjin Binhai Library“ je postao popularan u javnosti i veliki broj posteilaca dolazi u grupama da vidi ovo remek delo.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...