PRIJAVA-468X60-BANNER

U Limi sakupljaju maglu da bi imali vodu

21.10.2009. | Beta

Stanovnici nekih delova Lime, glavnog grada Perua, finim plastičnim mrežama sakupljaju maglu da bi sebi obezbedili vodu, preneo je BBC.

Lima danas ima oko 8,5 miliona stanovnika, dvostruko više nego pre 30 godina, a skoro četvrtina njih nema tekuću vodu. Postavljanje mreža je počelo kao eksperiment pre dve godine, a danas obezbećuje vodosnabdevanje nekih od najsiromašnijih stanovnika Lime. Glavni grad Perua godišnje u proseku dobije svega nešto više od 40 milimetara kiše po kvadratnom metru i jedan je od najvećih pustinjskih gradova na svetu.

Lima manjak kiše nadoknaćuje maglom jer je veći deo ovog grada na obali Tihog okeana devet meseci godišnje obavijen morskom izmaglicom koja se hvata mrežama.

Magla skupljena u mrežama pretvara se u vodu i sliva u velike rezervoare i na taj način stanovnici jednog predgrađa Lime na obroncima Anda mogu da skupe 240 litara vode za noć i još toliko u toku dana.

Ta voda se koristi za navodnjavanje povrtnjaka koji obezbećuju prihod siromašnim žiteljima ovog dela peruanske prestonice, ali oni ipak moraju da kupuju vodu za piće, pripremu hrane i održavanje higijene.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;