INFONET-468X60-BANNER

Trpezarijski sto

10.06.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Postoji mnogo toga o čemu treba razmisliti pre nego što se krene u kupovinu trpezarijskog stola. Izbor stola nije jednonostavno estetsko pitanje. Njegov položaj u prostoriji određuje i njegov stil i vrstu materijala od kojeg je napravljen.

Vaš izbor, sa druge strane, mora da odgovara vašem načinu života i da dugo služi svrsi. Postoje neki elementi o kojima treba da se misli pre kupovine...

Trpezarijski sto

OBLIK STOLA

Kada se razmišlja o kupovini trpezarijskog stola, njegov oblik jeste najvažnija stvar jer on utiče na izgled celog prostora. Svaki oblik ima svoje dobre i loše strane, treba izabrati onaj koji ima najviše pozitivnih za određeni prostor.

Kvadratni trpezarijski sto

Dobre strane: odličan za opušteno i romantično obedovanje jer tu komotno sede 2 do 4 osobe, štedi prostor u malim prostorijama i lako se sklanja u neki ugao kad nije u upotrebi.

Loše strane: neupotrebljiv za primanje većeg broja ljudi i deluje čudno u dugačkim prostorijama.

Pravougaoni trpezarijski sto

Dobre strane: dosta ljudi može da sedne, a može da služi i kao švedski sto, njegov oblik daje prostoriji notu linearnosti, a može da se nasloni na zid kad nije u upotrebi.

Loše strane: zauzima puno mesta u kvadratnim prostorijama i deluje dosta formalno (najviše se koristi u zvaničnim ili formalnim prilikama).

Okrugli trpezarijski sto

Dobre strane: dobar je za kontakt očima i konverzaciju, svako svakog vidi i odličan je za neobične i inače neupotrebljive uglove. Njegov oblik daje utisak lakog toka i neometanog kretanja.

Loše strane: ne štedi prostor i teško se odlaže.

Trpezarijski sto

Ovalni trpezarijski sto

Dobre strane: neformalan i štedi prostor, mali i veliki broj ljudi smešten za ovaj sto oseća se podjednako dobro i estetske linije, a obline deluju elegantno u velikoj i dugačkoj prostoriji.

Loše strane: oblik ne odgovara malim kvadratnim trpezarijama; potreban mu je veliki trpezarijski prostor da bi dobro izgledao. Ne može da se smesti u uglove prostorije.

VELIČINA STOLA

Vodite računa o tome koliko će ljudi svakodnevno biti oko stola. Sto na razvlačenje odgovara domovima koji svakodnevno imaju malo ljudi za stolom, ali koji primaju česte posete. Izabertite sto na razvlačenje koji može da ima više različitih oblika i da se onda sklopi za svakodnevnu upotrebu.

Širina stola je takođe veoma važna. Potrebno vam je dosta prostora za tanjire i posuđe za serviranje. Sto treba da ima širinu makar 1m, naročito ako volite da stavite sve na sto kako bi se gosti sami služili.

Standardna visina stola je 75cm. Možete da nabavite i niži sto od 70cm ako želite da ga na taj način uskladite sa određenim stilom.Visina sedišta stolica je 45cm.

  • Razmislite koliko ljudi treba da sedi za stolom. Za svaku osobu vam je potrebno 60cm širine, a na to treba dodati još po 10 do 15cm.
  • Sto treba da bude sa svih strana minimalno 60cm udaljen od zida kako bi ustajanje i sedanje za sto bilo olakšano.
  • Ako vam je trpezarijski sto u kuhinji, a prostor za rad iza stolica, razmak između stola i tog prostora treba da bude oko 120cm kako bi moglo istovremeno da se sedi za stolom i radi u kuhinji.

MATERIJALI

Različiti materijali za izradu stolova imaju različite pozitivne i negativne osobine. To takođe treba uzeti u obzir prilikom izbora trpezarijskog stola.

Trpezarijski sto

Drveni trpezarijski sto

Dobre strane: lepo stari, a ogrebotine prirodno blede, izdržljiv i dugotrajan, nepolirano drvo ima anti-bakterijska svojstva i postoji širok izbor završne obrade.

Loše strane: Drveni nameštaj je težak i teško se pomera i odlaže, često je skup, naročito ako je korišćeno vrhunsko drvo, a sklon je krivljenju usled rada drveta.

Trpezarijski sto od pločastih materijala

Dobre strane: dobijate izgled drveta uz nižu cenu. Najčešće je manje skup. Ne krivi se, za razliku od drveta. Otporan je na vodu i fleke i postoji širok izbor dezena.

Loše strane: manje trajan od drveta i može da se iskrza na krajevima.

Stakleni trpezarijski sto

Dobre strane: njegova providnost daje osećaj prostranosti, izgleda moderno i sofisticirano i lako se čisti.

Loše strane: oštre, providne ivice mogu biti opasne i privlači prašinu.

Plastičan trpezarijski sto

Dobre strane: najčešće ima veoma pristupačnu cenu, trajan je i lak za održavanje, a postoji veliki izbor boja i dezena.

Loše strane: ne stari dobro. Ima tendenciju „žućenja", lako ga ošteti toplota i ogrebotine se jasno vide i teško ih je popraviti

Što se tiče estetike, izbor materijala za trpezarijski sto utiče i na izgled prostora. Zato, ukoliko ne razbijate namerno monotoniju određenog enterijera, vodite računa da trpezarijski sto prati stil prostora u kome je, kao i onog u blizini, npr. dnevne sobe.

VELIČINA I OBLIK PROSTORIJE

Morate da se postarate da veličina i oblik trpezarijskog stola budu u proporcionalnom skladu sa ostatkom prostorije. Dobro je izmeriti veličinu prostora pre nego što krenete u kupovinu.

Trpezarijski sto

Oblik i veličina prostorije generalno određuju oblik i veličinu trpezarijskog nameštaja, naročito trpezarijskih stolova. Pravougaone prostorije koje nisu preduge izgledaju najbolje sa kvadratnim ili pravougaonim stolovima koji treba da budu iste proporcije kao i prostorija.

Kvadratne prostorije najbolje izgledaju sa kružnim, ovalnim ili kvadratnim stolom. Dugačke prostorije lepo izgledaju jedino sa dugim stolovima koji ne treba da budu mnogo široki da ne ometaju konverzaciju.

OSTALO...

Sto sa jednom centralnom nogom jeste najbolji za obedovanje jer je kod drugih uvek potrebno da se vodi računa o razmeštaju ljudi tako da im noge stola ne smetaju. Bez obzira da li imate malecki stan ili prostranu kuću, mesta za skladištenje nikad dosta. Izaberite trpezarijski sto sa ugrađenim fiokama ili policom gde ćete moći da odložite salvete, stolnjake i escajg. Ovakav sto treba probati pre nego što se kupi: sedite za sto da biste se uverili da imate dovoljno prostora za noge.

Trpezarijski sto treba da bude u centru ili skoro u centru prostorije. Simetrija je uvek atraktivna. Predvidite da nasuprot prozora postavite dekorativne elemente. To je važno kako se osoba koja sedi tu ne bi našla nasuprot golom zidu. U tu svrhu vam mogu poslužiti osvetljene vitrine ili slike.

Stolice koje idu uz sto treba ili da budu bez rukonaslona ili da rukonaslni budu takvi da mogu da se podvuku pod sto. Trpezarijske stolice bi trebalo da se uvlače ispod stola makar za polovinu svog sedišta. One, naravno, treba da budu udobne, u skladu sa stolom (ili namerno sasvim različite – ali da uvek prate vaš stil). Obed može uvek da se neplanirano produži ukoliko gosti tako žele...

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;