IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Kuhinja i njene zone

01.07.2009. | Katalog NAMEŠTAJ

Organizovanje sopstvene kuhinje na racionalan način znači, pre svega, harmonizaciju formi vaše kuhinje sa prostorom u kome se nalazi, tako da se dobije što više prostora i da se što bolje iskoriste mogućnosti kuhinjskih elemenata.

U tu svrhu treba podeliti prostor na različite zone koji će vam pomoći da optimizujete prostor, prema vašim potrebama i vašoj konstituciji, kako bi prostor za rad bio što pristupačniji i kako bi se ograničile nepotrebne kretnje među zonama.

Pet zona: prostori kuhinje

Postoji jedna jednostavna i efikasna metoda za osmišljavanje ergonomične i racionalne kuhinje – to je podela kuhinje u 5 različitih zona: zona kuvanja, zona namirnica, zona pranja, zona pripreme i zona skladištenja. Svaka zona omeđuje jedan prostor autonomnih aktivnosti i sa drugim zonama je povezana logikom koja prati pripremu obroka. Prostori zone kuvanja, pranja i čuvanja namirnica smatraju se glavnim. To su prostori kuhinje koji formiraju tri ugla tzv. trougla aktivnosti. Zona pripreme namirnica jeste centralna u odnosu na druge aktivnosti, dok je zona skladištenja posuđa i pribora periferna.

Elementi

U enterijeru svake kuhinje, svi elementi određene aktivnosti moraju biti grupisani kako bi se svaka radnja pojednostavila. Što je više taj prostor u kuhinji kompaktan to će biti veća ušteda i vremena i napora prilikom obavljanja poslova.

Pravac kretanja

Potrudićemo se, dakle, da frižider bude smešten blizu radne površine, da mašina za sudove bude blizu sudopere i uredićemo da, dovoljno velika, površina za pripremu bude između zone kuvanja i pranja. Logičan raspored pripreme obroka ide od frižidera do radne površine, zatim sudopere, pa preko površine za pripremu dolazi do dela za kuvanje. U idealnoj organizaciji kuhinje, raspored zona rada mora uvek da prati ovaj pravac kretanja i, već prema tome da li koristite levu ruku ili ste dešnjak, da ide sa leve na desnu odnosno sa desne na levu stranu.

Zona kuvanja – srce kuhinje

Zona kuvanja jeste srce kuhinje. Ona se nalazi oko ringli, pećnice, mikrotalasne pećnice, pomoćnih električnih aparata kao što su gril i friteza. To je zona u kojoj nalazimo tiganje, lonce i pribor za kuvanje koji bi bilo najbolje da svoje mesto nađu u većem donjem kuhinjskom elementu sa klizećim fiokama, uređenim i smeštenim pod ploču za kuvanje ili u njenoj blizini. U toj zoni, takođe nalazimo posuđe od vatrostalnog stakla ili metala koje je prilagođeno pećnicama, tepsije i sl. Pribor za rernu i uputstva mogu se čuvati u fioci ispod nje. Kuhinjski pribor koji se često koristi treba staviti da bude na dohvat ruke. U ovoj zoni možemo dodati i neke druge elemente po izboru, policu sa kuvarima npr.

Zona kuhinjskih namirnica – skladištenje kuhinjskih rezervi

Zona namirnica služi skladištenju i očuvanju namirnica potrebnih za pripremu obroka. Tu se nalaze frižider i zamrzivač i orman sa namirnicama. U toj zoni nalazimo sve sveže proizvode koje u tom periodu konzumiramo i koje smeštamo u frižider ili zamrzivač, dok je polica sa korpama npr. puna glavica crnog i belog luka i krompira. Ovde ćemo poređati i proizvode kao što su kafa, čajevi i kakao, šećer i brašno, kao i žitarice i konzervirane proizvode koji mogu biti smešteni na višim policama. Ovu zonu ne treba podceniti. Za nju je bitno napraviti precizan presek potreba domaćinstva koje se tiču navika u ishrani, običaja i izbora namirnica, kao i ritma kupovine.

Zona pranja u kuhinji

Zona pranja definiše mesto vode u kuhinji, koje uglavnom zauzima sudopera i elementi ispod sudopere, a često prostor ispod basena zauzima i mašina za pranje sudova. Ovaj prostor je namenjen za intenzivnu upotrebu svakog dana. Ovde čistimo sveže namirnice, peremo sudove i obavljamo sve vrste pranja potrebne u kuhinji. Ovde dakle treba poređati, najbolje ispod sudopere, proizvode i pribor za čišćenje površina i sudova kao i krpe i sredstva za održavanje. Pošto je ova zona zona čistoće kuhinje, u njoj se uglavnom drže i kante i kese za smeće, kao i posude za otpad za reciklažu, ako ste, nadamo se, ekološki svesni.

Postoje brojni praktični sistemi za adaptaciju te zone kao što su: kante za smeće sa posebnim pregradama za otpadke za reciklažu montirane na šinama, fioke sa kliznim sistemom specijalno prilagođene za prostor ispod sudopere, uske fioke prilagođene za dodatno odlaganje sunđera. Možete ugraditi i dispozere u sudoperu kako biste olakšali sebi rad i manje brinuli o zagušenju odvoda.

Za komforniji rad, važno je tu zonu smestiti u blizini prirodnog izvora svetlosti i predvideti postavljanje sudopere na dovoljnu visinu kako ne bi zamarali leđa.

Zona pripreme – centar kuhinje

Zona pripreme služi za obradu namirnica i pripremu jela. Ona mora zato, bilo bi najbolje, da bude u centru kuhinje u prostoru između zone pranja i zone kuvanja.

Ona se sastoji od neophodne površine za rad, koja mora biti dovoljno velika, i elemenata namenjenih odlaganju pribora za pripremu, noževa, satara, rendaljki, kao i polica sa začinima, sirćetom, uljem i solju. Ovde treba da se nađe i daska za seckanje i mali pomoćni kuhinjski aparati: mlinovi, multipraktik aparati, sokovnici, električni noževi... U ovoj zoni čuvaju se, uvek na dohvat ruke, otvorena pakovanja namirnica koje se stalno koriste.

U ovoj zoni sečemo i mešamo namirnice. Zato je izuzetno važno da bude dobro osvetljena direktnim osvetljenjem koje možete instalirati u okviru gornjih kuhinjskih elemenata i upraviti ka radnoj površini. U donjim elementima, u velikim fiokama, možemo ostaviti posude za salatu i poslužavnike, bokale i posude za čuvanje hrane. Ovde možemo postaviti kredenac sa policama, gde će pribor uvek biti vidljiv i na dohvat ruke.

Prostor za skladištenje – odlaganje u kuhinji

Zona skladištenja u kuhinji je ona u kojoj čuvamo posuđe, različite vrste pribora i sve predmete koji se koriste u kuhinji.

Ona, dakle, nije centralna, ali se u nju skladišti više od trećine kuhinjskih potrepština. Ne bi trebalo, ipak, da bude mnogo udaljena od zone pranja. Pošto su česte razmene između ove dve zone, preporučljivo je da ova zona bude u blizini mašine za pranje sudova. Zona je sastavljena od oramana koji su opremljeni policama, najbolje u gornjem delu i fiokama, u donjem. Ukoliko ste spremni da redovno održavate red, možete ovde staviti i vitrine gde će biti lepo poslagane čaše i šolje ili i kvalitetni tanjiri. Ovde se nalaze, poređani u fioke, escajg i pribor za sto. U najnižim ili najvišim, dakle najmanje pristupačnim delovima, možete odložiti električne aparate koje ređe koristite.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;