INFONET-468X60-BANNER

Terakota u funkciji borbe protiv klimatskih promena

27.12.2017. | Lacy Cooke | Inhabitat

Shodno tome da arhitekte terakotu koriste hiljadama godina unazad ispostavilo se da se ovaj drevni građevinski materijal u stvari bori protiv klimatskih promena. Ove godine su se u Bufalu u okviru Architectural Ceramic Assemblies Workshop (ACAW) okupili keramičari, inženjeri i arhitekte kako bi istražili terakotu i stvorili nove ekološki prihvatljiva dizajnerska rešenja.

Slika 1. Architectural Ceramic Assemblies Workshop (foto: Alexander Becker)

Terakota je izdržljiva, ona diše i daje prirodni sistem za prenos vode i toplote, zatim traje stotinama godina, a može se oblikovati tako da pretvara zgrade u umetnička dela, kako su rekli sa Univerziteta u Bufalu (UB). Učesnici ACAW-a su se udružili kako bi radili na prototipovima fasade od terakote sa naglaskom na bioklimatski dizajn. Koorganizator ove radionice i predsedavajući na Katedri za arhitekturu na UB Omar Khan izjavio je u saopštenju: „Na zgrade odlazi dve trećine od ukupne potrošnje energije i stvaraoci su efekta staklene bašte i to u ogromnom procentu globalno gledano (više od polovine). Međutim, materijali i metode montaže koji se koriste za izradu fasada ostali su u suštini isti još od pedesetih godina prošlog veka. Shodno tome se arhitektura mora prilagoditi i moraju se ublažiti uticaji na okruženje. Bioklimatski dizajn „poziva“ da se promeni paradigma od raspoloživosti do dugovečnosti."

Slika 2. Prototip od terakote (foto: Douglas Levere, University at Buffalo)

Četiri istraživačke ekipe razvile su prototipove tokom četvorodnevne radionice. Tim UB/Alfred je projekovao šindru od terakote tehnikama digitalnog oblikovanja koji podržavaju pasivno hlađenje. Tim AECOM je napravio protočni izmenjivač toplote od terakote koji može da kanališe toplotu kroz zgradu bez upotrebe energije ili koristeći malo energije.

Slika 3. Prototip od terakote (foto: Alexander Becker)

Tim iz građevinske firme Walter P. Moore istraživao je post-tenzioni sistem od terakotinih panela kako bi odgovorio na pitanja o izolaciji, grejanju i hlađenju, toplotnoj masi i ventilaciji, kao i o tome kako će različite kompozitne formulacije podstaći strukturalne mogućnosti terakote. I tim Morphosis koji je radio na fasadnom sistemu sa trakastim panelima od terakote za prirodnu ventilaciju i hlađenje isparavanjem.

Slika 4. Prototip od terakote (foto: Laura Garófalo)

UB je rekao da se od timova očekuje da unaprede rezultate do mere da budu ugrađeni u konkretne projekte i zgrade i da patentiraju proizvode.

Slika 5. Architectural Ceramic Assemblies Workshop (foto: Douglas Levere, University at Buffalo)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;