INFONET-468X60-BANNER

„Canaletto Tower“ - Stambena kula sa komšilukom među oblacima

09.11.2017. | Jessica Mairs | Dezeen

Ovaj stambeni neboder u Londonu karakterišu aluminijumski delovi i betonski okviri koji definišu sekcije. Firma UNStudio je projektovala ovu 31-spratnu zgradu i njenim stanarima obezbedila panoramski pogled na grad.

„Canaletto Tower“ se nalazi u ulici 257 City Road, nedaleko od Shoreditcha. Zgrada predstavlja jednu od nekoliko novih visokospratnica u ovoj ulici i gleda na „City Road Basin“ koji se nalazi na kanalu Regents. Tu je i zgrada „250 City Road“ firme Foster + Partners.

Slika 1. „Canaletto Tower“ (foto: Hufton + Crow)

Od firme UNStudio je zatraženo da prilagodi još jedan projekat koji je već dobio odobrenje za gradnju. U pitanju je izgradnja luksuzne stambene kule. Studio iz Amsterdama, koji Van Berkel vodi sa svojim partnerkom Caroline Bos, fokusirao se na remodeliranje fasade kako bi „naglasio stambeni karakter".

Stanovi su grupisani u vertikalne klastere zahvaljujući delovima koji čine fasadu.

Slika 2. „Canaletto Tower“ (foto: Hufton + Crow)

Projektovani su tako da obezbeđuju zaklon i privatnost od prolaznika, a nude stanovnicima pogled ka znamenitostima kao što su „Shard“ i telekomunikacioni toranj „Crystal Palace“.

Duguljasti aluminijumski ramovi definišu sekcije, dok su pojedinačni nivoi definisani horizontalnim delovima betona armiranog staklenim vlaknima.

Slika 3. „Canaletto Tower“ (foto: Hufton + Crow)

„Zgrada ima prepoznatljivost, ali se nadam i skromnost ", rekao je Van Berkel.

„Detalji i kontrast u materijalima na fasadi i balkonima igraju ključnu ulogu u identitetu zgrade. Ideja dolazi od dizajna nameštaja", nastavio je on.

Slika 4. „Canaletto Tower“ (foto: Hufton + Crow)

„Ovo je pristup koji se najčešće primenjuje kod projektovanja manjih privatnih kuća, ali nakon velikog istraživanja potencijala za produženje trajnosti i održavanja uspeli smo u da stvorimo neočekivane varijacije materijala."

Zajednička terasa i dnevni boravak za stanovnike zgrade na 24 spratu okrenuti su ka prometnoj gradskoj ulici, gde je deo zgrade „odsečen“ kako bi se stvorio konusni vrh.

Slika 5. „Canaletto Tower“ (foto: Hufton + Crow)

Ostali sadržaji  smešteni u osnovi od 22.000 kvadratnih metara, uključuju bazen i spa centar, teretanu i bioskop.

Restoran će se takođe nalaziti u zastakljenom delu prizemnlja ka City Road, nasuprot zgradi „250 City Road“.

Slika 6. „Canaletto Tower“ (foto: Hufton + Crow)

UNStudio je prvi put otkrio planove za „Canaletto Tower“ još 2013. godine, kada se područje oko kružne raskrsnice u ulici Old Street pojavilo kao centar za kreativne i tehnološke poslove.

UNStudio trenutno radi na neboderu u Dubaiju koji će imati fasadu od keramičkih ploča i biti visok 300 metara, a nedavno je završio ogroman projekat koji se odnosi na objekte mešovite namene u Handžu koji obuhvata dve kružne kule visoke 250 metara.

Slika 7. „Canaletto Tower“ (foto: Hufton + Crow)

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;