IZOLACIJA-468X60-BANNER

Energetski koncept koji svaku zgradu može da učini da bude nulte energije

12.10.2017. | Lacy Cooke | Inhabitat

Novi švedski energetski koncept, svaku zgradu može da pretvori da ona bude nulte energije (net-zero). Kompanija Innenco iz Malmea, za svoj pionirski koncept koristi toplotnu masu zgrade kako bi drastično smanjila potrošnju energije za oko 85 procenata. Pomoću sistema aktivnih elemenata, toplotnih pumpi, rashadnih agregata i solarnih panela, Innenco može dovesti novu ili postojeću zgradu u stanje nulte potrošnje energije. Izvršnim direktor i osnivač Džonatan Karlson je za Inhabitat rekao nešto više o ovom konceptu u nastavku.

Slika 1. Inovativni energetski koncept (foto: Innenco)

Kompanija Innenco, koja stoji iza ovog inovativnog energetskog koncepta, dramatično je smanjila potrošnju energije u zgradi. Karlson je izjavio sledeće: „Naša vizija je da stvorimo mogućnosti da na efikasan način napravimo nove konstrukcije nulte energije, pružajući svima mogućnost da to učine". Tehnologija menja način na koji funkcioniše zgrada uz znatno poboljšanu energetsku efikasnost.

Slika 2. Inovativni energetski koncept - aktivni elementi (foto: Innenco)

Prvo se integrišu cevi u okvir konstrukcije kako bi se koristila toplotna masa zgrade. Zatim se dodavanjem toplotnih pumpi i rashladnih agregata na sistem omogućava dobijanje od četiri do šest puta veće efikasnosti u grejanju i hlađenju. U ovom trenutku kompanija Innenco je u mogućnosti da smanji potrošnju energije za 85 odsto, dok se ostalih 15 odsto pokriva ugradnjom „Innenco Quantum Solar“ panela. „Ovako se ulaže u solarne ćelije, što je povoljnije od tradicionalnih sistema i dobija se „net-zero“ efekat, a da pritome nije puno uloženo", rekao je Karlson za Inhabitat. Zgrade sa ugrađenim sistemom kompanije Innenco imaju tendenciju da održavaju temperaturu od oko 22°C ili oko 72°F.

Slika 3. Inovativni energetski koncept (foto: Innenco)

Innenco je već video kako ovaj koncept funkcioniše u stvarnom svetu. Ugradili su sistem u kuće, kancelarije, škole i industrijska prostrojenja. Karlson je rekao da su bili vrlo uzbuđeni što su otkrili da mogu da koriste veoma visoku toplotnu masu u industrijskim zgradama i misle da njihov koncept može uspešno da se primeni i na nebodere. Radili su u Švedskoj, Češkoj Republici, Španiji i Holandiji, a projekti koji tek dolaze su u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Energetski koncept je održiv i može se ugraditi u nove zgrade ili se može integrisati u stare.

Slika 4. Inovativni energetski koncept - unutrašnjost (foto: Innenco)

Karlson je rekao da projekti održivosti trebaju pružiti društvene, ekološke i ekonomske koristi, i da je sve ovo obuhvaćeno ovim konceptom. „Smanjenje emisije ugljen-dioksida je zaista veliki cilj za nas", rekao je Karlson za Inhabitat. „Stvarno je neophodno da shvatimo kako možemo pomoći planeti."

Slika 5. Inovativni energetski koncept - ugradnja (foto: Innenco)

Innenco se nada da će svoj energetski koncept predstaviti i na druga tržišta, kao što su Sjedinjene Države.

Slika 6. Inovativni energetski koncept - solarni paneli (foto: Innenco)

U videu ispod se može pogledati inovativni energetski koncept kompanije Innenco i kako zgrada postaje „net-zero“ ili sa nultom energijom.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;