Počinje izgradnja najvišeg nebodera u Kanadi

10.10.2017. | Natasha Levy |

Firma Foster + Partners je započela izgradnju veoma visokog nebodera u poslovnoj četvrti Toronta, koji će sa visinom od 306 metara postati najviša zgrada u toj zemlji.

Nakon izgradnje će postati najviša stambena zgrada u Kanadi i druga najviša konstrukcija koju su sagradili ljudi posle „CN Tower“ (komunikacijski i opservacioni toranj od 553 metra).

Sa 85 spratova i preko 300 metara visine, zgrada će biti klasifikovana kao „supertall“ neboder.

Slika 1. „One“ (foto: Foster + Partners)

Zgrada pravolinijskog oblika imaće izraženu konstrukciju, sa vertikalnim, horizontalnim i dijagonalnim elementima koji će biti pokriveni šampanj-bronzanom bojom. Projekat su radile britanska firma Foster + Partners i Core Architects iz Ontarija.

Neboder će biti podeljen u niz blokova pravilno raspoređenih sa „trakama“ koje presecaju konstrukciju i koji će biti u korelaciji sa postavljenim mehaničkim delovima zgrade.

„U prvom planu su funkcije i svojstvenost konstrukcije, pa će shodno tome zgrada dobiti jedinstven identitet i postati izvanredan novi dodatak horizontu Toronta", navodi se u saopštenju Foster + Partnersa.

Slika 2. „One“ (foto: Foster + Partners)

Gornji spratvovi kule „One“ će biti posvećeni životnom prostoru i sadržaće oko 560 apartmana. Obuhvataće nekoliko dupleksnih penthausa koji nude stanovnicima impresivne poglede na jezero Ontario i okolinu.

U okviru prvih osam prizemnih nivoa nalaziće se prodavnice, restorani i kafići koji će povezivati zgradu sa gradskom četvrti Yorkville.

Da bi podnožje zgrade ostalo isključivo za komercijalnu upotrebu, svim stanovima će se pristupati preko nebeskog lobija koji će se nalaziti iznad „shopping“ podijuma. Ovde će biti spa i fitnes centar za širu javnost, kao i spoljna terasa, biblioteka i prostorije za zabavu.

Slika 3. „One“ (foto: Foster + Partners)

Neboder će se nalaziti na glavnoj raskrsnici između dve glavne uliice, Bloor i Yonge. U njegovoj blizini su 75-spratna kula „1 Bloor Street East“ i kula „382 Yonge Street“ koja sadrži 78 spratova.

„„One“ će biti poslednji komad slagalice u okviru Yonge i Bloor čvora", rekao je Giles Robinson, senior partner u firmi Foster + Partners.

„Ovaj projekat stvara novo utočište za vrhunske prodajne objekte u okviru „Bloor Street West“, poštujući urbanu razmeru Yonge Streeta".

Poslednjih meseci otkriveni su i detalji za „Central Park Tower“ u Njujorku, još jednu „supertall“ zgradu koja će, kada bude bila podignuta, biti najviši stambeni neboder na svetu. Očekuje se da će biti visoka 472 metra, a završetak radova je planiran 2019. godine.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mile 25.09.2021.
Ne radi se o nuklearnoj fuziji već o malim ...
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...