INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Geotermalna kuća „utopljena“ u prirodni ambijent

28.09.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Lokalni studio A Parallel Architecture projektovao je „Lake Austin Residence“, prelepu luksuznu kuću u Teksasu. Za ovaj projekat studio je inspiraciju našao u prirodi i dobio nagradu „2017 AIA Austin Design Award“. Uprkos veličini od 627 kvadratnih metara, ova prizemna savremena kuća odaje osećaj lakoće zahvaljujući zastakljenim površinama i masivnom krečnjaku. Energetski efikasnu kuću karakterišu geotermalna klimatizacija, upravljanje otpadom na licu mesta i sakupljanje vode.

Slika 1. „Lake Austin Residence“  (foto: A Parallel Architecture)

„Lake Austin Residence“ se prostire na dva nivoa i obuhvata niz obloženih i ušuškanih pravougaonih volumena obloženih opekom od krečnjaka i belim gipsanim malterom. Volumene pokrivaju gotovo ravni krovovi koji su ispresecani velikim zastakljenim delovima, kako bi se omogućilo prodiranje prirodnog svetla i pogleda na krajolik. „Lagani vijugavi krovovi kuće koja se nalazi na jezeru pričvršćeni su sa teškom rustikalnom krečnjačkom masom. Kuća je prizemna i uklapa se u okolni ambijent", napisale su arhitekte.

Slika 2. „Lake Austin Residence“  (foto: A Parallel Architecture)

Da bi se pružio osećaj toplote zbog staklenih i kamenih površina, arhitekte su u unutrašnjosti dodale palete od hrasta, mahagonija i kedra, a za dizajn enetreijera koristili su nijanse zelene i tirkizne boje da se kuća što bolje ukopi u okolinu i obližnje jezero. Središnjii deo ispunjen svetlom čini dnevna soba na dva novoa koja je odvojena od trpezarije i kuhinje i nalazi se uz kamin. Glavna spavaća soba nalazi se na desnoj strani kuće, dok su ostale tri spavaće sobe u levom krilu. Klizna staklena vrata u zadnjiem delu kuće vode do otvorenog dvorišta popločanog kamenom i do beskonačnog bazena i jezera Austin.

Slika 3. „Lake Austin Residence“  (foto: A Parallel Architecture)

Slika 4. „Lake Austin Residence“  (foto: A Parallel Architecture)

Slika 5. „Lake Austin Residence“  (foto: A Parallel Architecture)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;