Stambeni kompleks oblika osmice sa stazom na krovu

29.08.2017. | Eleanor Gibson | Dezeen

Krovna staza za trčanje će spojiti dve kule ovog stambenog kompleksa, koji je projektovala firma Peter Pichler Architecture iz Milana za holandski grad.

Firma Peter Pichlera pobedila je na međunarodnom takmičenju sa projektom „Looping Towers“. Kompleks oblika osmice biće izgrađen u Maarssenu, u Utrehtu, na parceli koja gleda na reku Veht.

Slika 1. „Looping Towers“ (foto: Visualarch, preuzeto sa www.dezeen.com)

Kompleks će obuhvatati 35.000 kvadratnih metara i u okviru njega će se nalaziti 260 stanova koji će biti raspoređeni u dve kule. Kule će biti u obliku slova L i nalaziće se jedna nasuprot druge.

Ovakav raspored stvara otvoreni prostor u središtu lokacije, a takođe ostavlja prostor za stazu koja će se nalaziti na vrhu dela koji povezuje dve kule. Zbog oblika osmice, ova staza se proteže kroz deo zgrade.

Slika 2. „Looping Towers“ (foto: Visualarch, preuzeto sa www.dezeen.com)

Pored staze, ono što će karakterisati kulu jeste i bazen koji će se nalaziti na vrhu zapadne kule.

Otvoreni centralni prostor će stanovnicima pružiti jasan pogled na reku sa severne strane mesta, a takođe će obezbediti puno svetla zgradi sa južne strane. Slično tome, nagnute strane bloka takođe će omogućit svakom stanu da obezbedi dovoljno prirodnog svetla.

Slika 3. „Looping Towers“ (foto: Visualarch, preuzeto sa www.dezeen.com)

„Predlog za dve kule u formi petlje je rezultat optimizovane geometrije zasnovane na pogledima i sunčevoj svetlosti", rekli su iz Peter Pichler Architecture. „Prirodno oblikovane terase obezbeđuju višestruke poglede prema starom gradu i generišu maksimalnu sunčevu svetlost tokom dana."

Svaki od stanova će biti dupleks, sa velikim zastakljenim zidovima okruženim ugaonim belim ramovima. Renderi pokazuju da će svaki od dvospratnih stanova biti ispunjen svetlošću, gde će niži sprat biti duplo viši od gornjeg.

Slika 4. „Looping Towers“ (foto: Visualarch, preuzeto sa www.dezeen.com)

Deo kompleksa koji će se nalaziti između dve kule i koji će predstavljati centralno mesto kompleksa će biti znatno niži i karakterisaće ga ukrštanje na vrhu a sadržaće prostor za društvene aktivnosti stanovnika, a uključivaće i gimnaziju.

Peter Pichler opisuje svoj pristup i projekat kao „inovativan i savremen". Prethodni projekti uključuju planinarski restoran u južno-tirolskim Dolomitima, rekonstrukciju kuće iz 14. veka u porodičnu rezidenciju i kuću za fotografa.

Slika 5. „Looping Towers“ (foto: Visualarch, preuzeto sa www.dezeen.com)

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...