INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

U toku je izgradnja sledeće najviše kule u Dubaiju

24.08.2017. | Adam Williams | New Atlas

Sa ambicioznim ciljem da postanete najviša zgrada na svetu „Dubai Creek“ Santiago Calatrave ide u pravom smeru i više niko ne treba biti skeptičan u pogledu gradnje ove kule. Još uvek je dug put do realizacije ali projekat je na dobrom početku i njegovi temelji su nedavno postavljeni.

„Dubai Creek Tower“ (ranije nazvana „Dubai Observation Tower“) je centralni deo razvojnog područja po imenu „Dubai Creek Harbour“, koji uključuje stanove, komercijalni i poslovni prostor. Na izgradnji kule radi firma izvođač Emaar Properties koja je radila na kuli „Burj Khalifa“ zajedno sa Dubai Holdingom.

Slika 1. „Dubai Creek Tower“ (foto: Santiago Calatrava, preuzeto sa www.newatlas.com)

Kula će biti u potpunosti konstrukcijski neobična i biće „pričvršćena“ sa kablovima, poput mosta. Ovo ima smisla, jer je Calatrava najpoznatiji po izgradnji mostova. Inspiracije za projekat kule su tradicionalni islamski minaret i biljka ljiljana i podseća na ogromnu strelu usmerenu prema nebesima. Unutrašnjost će uključivati više platoa za posmatranje koji obećavaju neverovatan pogled na Dubaji.

Imajući u vidu da je kula i dalje na samom početku a već ogromna po obimu, krenulo se i sa objavljivanjem cifara.

Slika 2. „Dubai Creek Tower“ (foto: Santiago Calatrava, preuzeto sa www.newatlas.com)

Već je potrošeno više od milion sati rada i uklonjeno 170.000 kubnih metara tla za postavljanje temelja. Izručeno je 211.200 tona betona a preko 145 betonskih šipova postavljeno na dubini od preko 72m, kako bi se osigurala stabilnost konstrukcije.

„Dizajn i arhitektonske karakteristike kule zahtevaju jedinstvene inženjerske pristupe koji se trenutno implementiraju na licu mesta", kaže Santiago Calatrava. „Preduzete su sveobuhvatne studije u fazi pripreme kod kopanja temelja i iskustvo koje smo stekli dodaje se u bazu znanja čovečanstva.“

„Shodno tome da nema sličnih super-visokih konstrukcija u svetu, firma Emaar je morala da preduzme sasvim nov pristup kada su u pitanju testiranja na vetar i seizmičke aktivnosti, koji su već završeni. Svaki aspekt kule je projektovan prema najvišim međunarodnim standardima sigurnosti - od izbora materijala do tehnologije koja će se primeniti u izgradnji "

Slika 3. „Dubai Creek Tower“ (foto: Santiago Calatrava, preuzeto sa www.newatlas.com)

Rad na ankerima za pričvršćivanje kablova je u toku i može se očekivati više informacija (nadamo se o visini) „Dubai Creek Tower“ kako radovi dalje budu tekli jer se završetak očekuje do 2020. godine.

Sve što znamo u ovom trenutku je da tim tvrdi da će biti najviša kula na svetu, što znači da mora da nadmaši „Burj Khalifu“ koj aje visoka 829,8m. Takođe treba istaći da, čak i ako to uspe, trenutno se gradi „Jeddah Tower“ koja će sa svojom visinom od 1.007m verovatno nadmašiti obe zgrade u visini kada se izgrade.

U nastavku je video u kome je prikazan napredak razvoja oblasti „Dubai Creek Harbor“, uključujući i „Dubai Creek Tower“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;