INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U toku je izgradnja sledeće najviše kule u Dubaiju

24.08.2017. | Adam Williams | New Atlas

Sa ambicioznim ciljem da postanete najviša zgrada na svetu „Dubai Creek“ Santiago Calatrave ide u pravom smeru i više niko ne treba biti skeptičan u pogledu gradnje ove kule. Još uvek je dug put do realizacije ali projekat je na dobrom početku i njegovi temelji su nedavno postavljeni.

„Dubai Creek Tower“ (ranije nazvana „Dubai Observation Tower“) je centralni deo razvojnog područja po imenu „Dubai Creek Harbour“, koji uključuje stanove, komercijalni i poslovni prostor. Na izgradnji kule radi firma izvođač Emaar Properties koja je radila na kuli „Burj Khalifa“ zajedno sa Dubai Holdingom.

Slika 1. „Dubai Creek Tower“ (foto: Santiago Calatrava, preuzeto sa www.newatlas.com)

Kula će biti u potpunosti konstrukcijski neobična i biće „pričvršćena“ sa kablovima, poput mosta. Ovo ima smisla, jer je Calatrava najpoznatiji po izgradnji mostova. Inspiracije za projekat kule su tradicionalni islamski minaret i biljka ljiljana i podseća na ogromnu strelu usmerenu prema nebesima. Unutrašnjost će uključivati više platoa za posmatranje koji obećavaju neverovatan pogled na Dubaji.

Imajući u vidu da je kula i dalje na samom početku a već ogromna po obimu, krenulo se i sa objavljivanjem cifara.

Slika 2. „Dubai Creek Tower“ (foto: Santiago Calatrava, preuzeto sa www.newatlas.com)

Već je potrošeno više od milion sati rada i uklonjeno 170.000 kubnih metara tla za postavljanje temelja. Izručeno je 211.200 tona betona a preko 145 betonskih šipova postavljeno na dubini od preko 72m, kako bi se osigurala stabilnost konstrukcije.

„Dizajn i arhitektonske karakteristike kule zahtevaju jedinstvene inženjerske pristupe koji se trenutno implementiraju na licu mesta", kaže Santiago Calatrava. „Preduzete su sveobuhvatne studije u fazi pripreme kod kopanja temelja i iskustvo koje smo stekli dodaje se u bazu znanja čovečanstva.“

„Shodno tome da nema sličnih super-visokih konstrukcija u svetu, firma Emaar je morala da preduzme sasvim nov pristup kada su u pitanju testiranja na vetar i seizmičke aktivnosti, koji su već završeni. Svaki aspekt kule je projektovan prema najvišim međunarodnim standardima sigurnosti - od izbora materijala do tehnologije koja će se primeniti u izgradnji "

Slika 3. „Dubai Creek Tower“ (foto: Santiago Calatrava, preuzeto sa www.newatlas.com)

Rad na ankerima za pričvršćivanje kablova je u toku i može se očekivati više informacija (nadamo se o visini) „Dubai Creek Tower“ kako radovi dalje budu tekli jer se završetak očekuje do 2020. godine.

Sve što znamo u ovom trenutku je da tim tvrdi da će biti najviša kula na svetu, što znači da mora da nadmaši „Burj Khalifu“ koj aje visoka 829,8m. Takođe treba istaći da, čak i ako to uspe, trenutno se gradi „Jeddah Tower“ koja će sa svojom visinom od 1.007m verovatno nadmašiti obe zgrade u visini kada se izgrade.

U nastavku je video u kome je prikazan napredak razvoja oblasti „Dubai Creek Harbor“, uključujući i „Dubai Creek Tower“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;