INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Revolucinarni plutajući pokretni most

16.08.2017. | Rich Haridy | New Atlas

Arhitektonski projekti Margot Krasojević nesumnjivo su eksperimentalni i pomeraju granice izvodljivosti, ali sa inženjerskim tehnologijama koje se brzo razvijaju, sve veći broj njih se i realizuje. Poslednji projekat je neverovatan mobilni most koji je naručila uprava grada Ordosa u Mongoliji kao potencijalni prelaz preko reke Wulanmulun.

Slika 1. Plutajući pokretni most jedrenjak (foto. Margot Krasojević, preuzeto sa www.newatlas.com)

Praksa Margot Krasojević često se svodi i uvlači duboko u akademsku teritoriju, pa shodno tome predlaže konceptualne forme sa duboko teorijskim temama. Izuzetno upečatljiv projekat je bio iz 2013. godine kojim se predlagao plutajući hidroelektrični vodopad zatvor „Hydroelectric Waterfall Prison“. Ova konstrukcija, sa strašno distopijskom estetikom, postavila je pitanje - šta ako bi zatvor mogao da stvara energiju, a ne samo da je koristi?

Slika 2. Plutajući pokretni most jedrenjak (foto. Margot Krasojević, preuzeto sa www.newatlas.com)

Najnoviji projekat ove impresivno-ambiciozne dizajnerke predstavlja pokretni plutajući most koji se može preklopiti i premeštati na novu poziciju, jedrenjem ili vučenjem.

Slika 3. Plutajući pokretni most jedrenjak (foto. Margot Krasojević, preuzeto sa www.newatlas.com)

Konstrukcija se sastoji od tri proširena šetališta i trostrukog jedra od ugljeničnih vlakana. Jedro se može spustiti i funkcionisati kao nadstrešnica kada je most u upotrebi, dok se solarni paneli postavljaju duž staze stvarajući struju za konstrukciju i njene motore.

Slika 4. Plutajući pokretni most jedrenjak (foto. Margot Krasojević, preuzeto sa www.newatlas.com)

Ovaj specifičan projekat naručila je uprava grada Ordosa u unutrašnjem delu Mongolije, tako da se za njegovo planiranje moraju uzeti u obzir određene specifičnosti lokacije. Kada su planovi u pitanju sa sigurnošću se govori da bi mogao biti izgrađen, ali je teško realno reći kada bi mogao poćeti sa realizacijom i da li bi to moglo biti u skorije vreme.

Slika 5. Plutajući pokretni most jedrenjak (foto. Margot Krasojević, preuzeto sa www.newatlas.com)

Radikalni projekti Margot Krasojević ne otkrivaju lako svoju duboko filozofsku smisao, ali svakako ove multifunkcionalne, geometrijske konstrukcije predstavljaju neverovatna odstupanja od uobičajenih arhitektonskih koncepata. Njeni projekti koji dinamično komuniciraju sa svojim okruženjem su od Jetway hotela koji se pretvara u privatni mlaznjak na asfaltu, do plutajućeg pariskog bara na Seni.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;