INFONET-468X60-BANNER

Koncept plutajućeg zatvora koji stvara električnu energiju

06.06.2013. | Gizmag

Bez obzira koliko efikasan neki zatvor može biti, obično on i dalje troši značajne energetske resurse. Ali šta da zatvor može zapravo da stvori energiju, a ne samo da je troši? To je logika koja stoji iza futurističkog koncepta Hidorelektričnog vodopad zatvora (Hydroelectric Waterfall Prison) arhitekte dr Margot Krasojević, koji nije samo samoodrživ, već takođe i proizvodi višak energije za kuće na kopnu.

Kao što se vidi na fotografijama, koncept dr Kresojević prikazuje prilično distopijsku strukturu. Smešten u Tihom okeanu u blizini kanadske obale, zatvor-elektrana nalazi se na vrhu plutajuće platforme koja je privezana na morsko dno. Niz konzolnih elemenata stvaraju ravnomernu distribuciju težine.

Projekat zamišlja pumpanje morske vode iz okeana ka zatvorskom rezervoaru od 12.000 kubnih metara, koji je nekih 50 metara iznad nivoa mora. Tokom vršne električne potražnje, morska voda se oslobađa kroz mlaznice, koje oblažu spoljnu površinu zgrade od ugljeničnih vlakana, ka plutajućim turbinama ispod.

Prema rečima dr Krasojević, ovaj sistem će proizvoditi 3,2 megavata energije, što je dovoljno da obezbedi približno 2.000 kuća sa strujom i da održi zatvor energetski samoodrživim, takođe. Električna energija koja se proizvede se prenosi na kopno putem podvodnih kablova.

Dr Krasojević takođe predviđa i sekundarni spoljni prsten energetskih konvertora koji bi iskoristi kretanje talasa. Međutim, sami zatvorenici nemaju aktivnu ulogu u stvaranju energije.

Iako koncept Hidorelektričnog vodopad zatvora ima malo šansi da bude izgrađen u svom sadašnjem stanju u skorije vreme, dr Krasojević je imala razgovore sa investitorima iz Pekinga, Kina, tako da je samo ideja izgleda privukla nečiju pažnju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;