Staza duga 19 kilometara nad šumom u Kini

17.07.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Veličanstveno novo šetalište u Kini pružiće ljudima iskustvo među krošnjama suptropskih šuma Fudžoua. Firma LOOK Architects sa sedištem u Singapuru nedavno je završila prvu fazu projekta „Fuzhou Forest Walkway“, odnosno šetališta koje će biti preko 19 kilometara dugo kada bude bilo završeno. Uzdignuta  pešačka staza koja liči na zmajeva leđa spušta se niz bujnu planinu Jiniušan i nudi urbanim stanovnicima šansu da se ponovo povežu sa prirodom i da im se skrene pažnja na zelena „gradska pluća“ koja se brzo smanjuju.

Slika 1. „Fuzhou Forest Walkway“ (foto: Zhou Yue Dong, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Glavni grad provincije Fuđijan je Fudžou koji je zahvaljujući suptropskoj klimi u kojoj je smešten jedan od najzelenijih gradova u Kini i poznat je po brojnom banjan drveću. Firama LOOK Architects je ovim projektom „Fuzhou Forest Walkway" donela prirodu bliže gradu. Ova uzdignuta staza pokriva punu širinu planine Jiniušan i nudi prekrasan pogled na krošnje, grad i planine. Arhitekte su opisale projekat kao „urbanu mrežu koja pruža javnu dostupnost autohtonom zaleđu koje se proteže severoistočno od Minjianga. Fudao označava probuđenu svest a sve to u cilju poboljšanja života gradskih stanovnika tako što će se približiti prirodi."

Slika 2. „Fuzhou Forest Walkway“ (foto: Zhou Yue Dong, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Projekat je takođe predstavio mogućnost otvaranja i rekonstruisanje mnogih delova Jiniušana koji su bili nepristupačni široj javnosti zbog blizine vojnih logora i grobnica. Nova poboljšanja obuhvatila su savremeni kolumbarijum izgrađen za smeštanje urni ekshumiranih grobova, adaptiranje i ponovnu upotrebu napuštenog kamenoloma u novi centar za posetioce i transformaciju starog autobuskog depoa „Xikezhan“ u glavni ulaz gde će biti deo za hranu i piće.

Slika 3. „Fuzhou Forest Walkway“ (foto: Zhou Yue Dong, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Šetalištu se može pristupiti preko 10 različitih ulaza. Svaki od ovih ulaza je jedinstven i sa privlačnim karakteristikama kao što je velika spiralna rampa širine 24 metra na ulazu u postojeću zatvorenu sportsku dvoranu Jiniušan. Ovo uzdignuto šetalište je izgrađeno sa blagim nagibom i u okviru njega su obeleženi sadržaji i pogodnosti koje se nude, kao što su: skloništa za odmor, vidikovci, tornjevi za posmatranje i kuće čaja sa kupatilima. Konstrukcija je takođe opremljena sa WIFI, touch-screen pločama za informisanje i monitorima koji prikazuju kretanje posetilaca, dajući na taj način projektu mogućnost postavljanja novih tabli za kineske eko-puteve.

Slika 4. „Fuzhou Forest Walkway“ (foto: Zhou Yue Dong, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Zaštita životne sredine je glavni prioritet projekta. Šetalište je sastavljeno od osam modularnih komponenti koje se mogu kombinovati na različite načine i gde je svaka sastavljena od čelične rešetke kako bi se omogućila prolaznost prirodnom svetlu. Pažljivo raspoređeni prateći stubovi minimizuju uticaj lokacije. Pešačko šetalište u Fudžou će biti završeno naredne godine.

Slika 5. „Fuzhou Forest Walkway“ (foto: Zhou Yue Dong, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Slika 6. „Fuzhou Forest Walkway“ (foto: Zhou Yue Dong, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...