Kule unutar kule

22.06.2017. | WAN

Ovaj projekat primenjuje modularni sistem gradnje koji koristi „lagane“ materijale. Ovde su nagomilane stambene jedinice raspoređene tako da se nalaze jedna na drugoj.

Slika 1. „Towers within a Tower" (foto: Kwong Von Glinow Design Office, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Projekat pod nazivom „Towers within a Tower" koji je predložila firma Kwong Von Glinow Design Office, tiče se dovođenja „urbane vertikalnosti“ u Hong Kong i u same stambene jedinice. Stambene jedinice za koje je tipično da budu horizontalno raspoređene, u okviru ovog projekta se nalaze jedna na drugoj pa ih karakteriše vertikalni raspored. Zbog toga svaka stambena jedinica postaje neka vrsta kule za sebe. Kada se naslažu jedna pored druge, one daju zajedničke spoljne prostore na svakom nivou. Posmatrajući sa spoljašnje strane stanovnici tačno znaju da je to njihova kula.

Slika 2. „Towers within a Tower" (foto: Kwong Von Glinow Design Office, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Iako može da se javi više varijacija ovih jedinica, objekat odražava tri osnovna tipa jedinica: garsonjere od 32 kvadratna metra, jednosobne stanove od 37 kvadratnih metara i porodične stanove od 42 kvadratna metra. Svaki od ovih stanova-kula je jedinstven po svojoj proporciji, organizaciji i boji, kako bi služio različitim potrebama stanara.

Slika 3. „Towers within a Tower" (foto: Kwong Von Glinow Design Office, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Svaki stan-kula se sastoji od prefabrikovanih betonskih elemenata, koji se u okviru konstrukcije, mogu lako montirati jedni na druge sa ugrađenim livenim čeličnim pločama. Betonski okvir je obložen šarenim keramičkim pločicama koje odražavaju građevinski materijal karakterističan za stambene kule u Hong Kongu. Modularnost sistema i minimalna težina materijala za izgradnju omogućavaju ekonomičniju proizvodnju i fleksibilan transport. Ovaj sistem se može primeniti na objekte različitih vrsta i gabarita - od četvorospratnih seoskih stambenih jedinica pa do gradskih kula. Sistem se prilagođava različitim veličinama objekata. Kao sistem, kula nudi novu tipologiju stanovanja, gde je svakodnevni život uokviren „pikselima“.

Slika 4. „Towers within a Tower" (foto: Kwong Von Glinow Design Office, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Firma Kwong Von Glinow Design Office je osvojila prvu nagradu za ovaj projekat „Towers within a Tower" u okviru takmičenja pod nazivom „2017 Hong Kong Pixel Homes Competition“. Njen projekat odgovara trenutnom problemu koji se tiče nedostatka stambenog prostora u Hong Kongu koji je uzrokovan inflatornim tržištima i ekonomskim disparitetima, i predlaže novi model stanovanja.

Slika 5. „Towers within a Tower" (foto: Kwong Von Glinow Design Office, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Slika 6. „Towers within a Tower" (foto: Kwong Von Glinow Design Office, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...