INFONET-468X60-BANNER

Prva zelena škola koja se napaja od plime i oseke u Londonu

19.06.2017. | Nicole Jewell | Inhabitat

Firma Curl la Tourelle Head Architecture iz Londona predstavila je projekat najzelenije zgrade u Londonu - školu koja koristi energiju plime i oseke a  lokacija joj je na obali reke Temze. Petospratnica bi se u potpunosti napajala energijom proizvedenom iz niza velikih turbina izgrađenih ispod plovnog puta.

Slika 1. Projekat zelene škole u Londonu (foto: Dezeen, preuzeto sa www.dezeen.com)

Prema predlogu, lokacija škole je ključna za sam projekat korišćenja plime i oseke. Trenutno se predložena lokacija koristi kao sabirni centar gradskog smeća, gde brodovi kupe i transportuju gradski otpad na deponiju izvan grada. Međutim, ova lokacija se nalazi na najužem delu Temze tj. tački u kojoj je najveća brzina plimnog talasa.

„Na zapadu u Tedingtonu, moć plime se oseća dva puta dnevno duž Temze, uz uspon i pad od čak sedam metara vode", rekao je Wayne Head, jedan od dvojice direktora ove firme. „Kretanje vode zbog plime i oseke predstavlja neiskorišćen izvor energije i bilo je krajnje vreme da London to iskoristi", rekao je za Dezeen.

Slika 2. Projekat zelene škole u Londonu (foto: Dezeen, preuzeto sa www.dezeen.com)

„Lokacija je planirana direktno na najužem delu Temze - što znači da je u ovoj tački brzina protoka plime i oseke najviša kada se posmatra cela reka. Plan je da se iskoristi ova energija koja se može generisati četiri puta u toku dana kada se pojavljuju plima i oseka, putem potopljenih plimnih turbina kao primarnih sredstava za snabdevanje zgrade sa ugljenično neutralnom energijom."

Projekat koji će biti izgrađen u skladu sa „Passivhaus“ standardom i „BREEAM“ metodom, poziva na očuvanje prirode koja okružuje zgradu, čistog vazduha i stvaranja nižih temperatura kako bi se stvorila ugodna mikroklima u unutrašnjosti. U školi će biti instalirani brojni sistemi za praćenje ugljenika koji bi pomogli onima koji tu borave da ograniče emisiju ugljen dioksida što je u većoj meri moguće. Osim toga, različiti obnovljivi materijali koji bi se koristili za konstrukciju će biti izloženi kao primer za buduće arhitektonske projekte.

Slika 3. Projekat zelene škole u Londonu (foto: Dezeen, preuzeto sa www.dezeen.com)

Iako je predlog u ranoj fazi, arhitekta predviđa da će to biti „ugljenično neutralan“ projekat koji ne samo da će dati najzeleniju zgradu u gradu, već će biti i svetionik ka budućnosti održivoj arhitekturi u gradu. “The Thames Tidal Powered School“ će biti potencijalno najzelenija javna zgrada u Londonu", rekao je. „Zamišljen je kao projekat koji će koristiti obnovljive izvore energije i tehnologije gradnje sa niskim sadržajem ugljenika, tačnije prirodne i bioobnovljive materijale iz lokalnih lanaca snabdevanja."

Slika 4. Projekat zelene škole u Londonu (foto: Dezeen, preuzeto sa www.dezeen.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;