Spoj mahovine i drveta koji se idealno uklapa u škotski pejzaž

01.06.2017. | Adam Williams | New Atlas

Ponekad su jednostavne ideje zaista i najbolje, što dokazuje ova u osnovi vrlo jednostavna ali privlačna planinska koliba koja se nalazi u škotskim visoravnima. „Culardoch Shieling“ je savremena tradicionalna škotska koliba koja se uklapa u okolni pejzaž zahvaljujući zelenom krovu. Projektovala ju je firma Moxon Architects.

Slika 1. „Culardoch Shieling“ (foto: Moxon Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

„Culardoch Shieling“ se pridružuje atraktivnim planinarskim kućicama i kolibama koje su svetski poznate i o kojima se pisalo - „Skåpet Mountain Lodges“ i „Cabin Ustaoset“ u Norveškoj. Naručio ju je vlasnik imanja koje se nalazi u okviru „Cairngorms“ nacionalnog parka. Ovo je inače najveći nacionalni park koji pripada Britanskim ostrvima. U nazivu je pojam „Shieling" koji predstavlja škotsko-galski termin za kolibu.

Slika 2. „Culardoch Shieling“ (foto: Moxon Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

Ima ukupni spratni prostor od 47 metara kvadratnih i sastoji se od drvenog okvira nad koji je velika nadstrešnica. Zeleni krov je prekriven mahovinom, vresovim drvetom i kamenom, kako bi se osiguralo da koliba preterano ne zagađuje teren. Sudeći po fotografijama, svakako izgleda kao da je stopljena sa okolinom jer se odozgo jedva i razaznaje. Pored elemenata tradicionalnih škotskih okućnica i pastirskih koliba, projekat je takođe uključio i neke suptilne iz modernizma 20. veka.

„Monolitni oblik upućuje na rad Alvar Aalta, dok su otvori za prozore nestandardnih i nepravilnih oblika i veličina, i podsećaju na one na Le Korbizjeovoj „Notre Dame du Haut“ crkvi u Ronchampu", navodi se u firmi. „Na „Shieling“ su prozori precizno raspoređeni kako bi se obezbedio pogled na određeni karakterističan pejzaž - kao što su granitni stenoviti vrhovi Ben Avona ili prevoj reke Gairn."

Slika 3. „Culardoch Shieling“ (foto: Moxon Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

Da bude jasno, koliba nije dom u bilo kom smislu, već je napravljena da bude domaćin okupljanja i sastoji se od jedne prostorije kojom dominira dug trpezarijski sto. Unutrašnjost je od smrče. Nema reči o sanitarnom čvoru, tako da je pretpostavka da posetioci mogu da iskoriste odgovarajući žbun.

Slika 4. „Culardoch Shieling“ (foto: Moxon Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

Naravno, s obzirom na udaljenu lokaciju, „Culardoch Shieling“ nije priključena na električnu mrežu. Osvetljenje dolazi od sunca ili sveća. Greje se i kuva na peć na drva, dok se mali sto nalazi blizu za pripremu hrane.

Koliba je izgrađena krajem 2016. godine.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...