Spoj mahovine i drveta koji se idealno uklapa u škotski pejzaž

01.06.2017. | Adam Williams | New Atlas

Ponekad su jednostavne ideje zaista i najbolje, što dokazuje ova u osnovi vrlo jednostavna ali privlačna planinska koliba koja se nalazi u škotskim visoravnima. „Culardoch Shieling“ je savremena tradicionalna škotska koliba koja se uklapa u okolni pejzaž zahvaljujući zelenom krovu. Projektovala ju je firma Moxon Architects.

Slika 1. „Culardoch Shieling“ (foto: Moxon Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

„Culardoch Shieling“ se pridružuje atraktivnim planinarskim kućicama i kolibama koje su svetski poznate i o kojima se pisalo - „Skåpet Mountain Lodges“ i „Cabin Ustaoset“ u Norveškoj. Naručio ju je vlasnik imanja koje se nalazi u okviru „Cairngorms“ nacionalnog parka. Ovo je inače najveći nacionalni park koji pripada Britanskim ostrvima. U nazivu je pojam „Shieling" koji predstavlja škotsko-galski termin za kolibu.

Slika 2. „Culardoch Shieling“ (foto: Moxon Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

Ima ukupni spratni prostor od 47 metara kvadratnih i sastoji se od drvenog okvira nad koji je velika nadstrešnica. Zeleni krov je prekriven mahovinom, vresovim drvetom i kamenom, kako bi se osiguralo da koliba preterano ne zagađuje teren. Sudeći po fotografijama, svakako izgleda kao da je stopljena sa okolinom jer se odozgo jedva i razaznaje. Pored elemenata tradicionalnih škotskih okućnica i pastirskih koliba, projekat je takođe uključio i neke suptilne iz modernizma 20. veka.

„Monolitni oblik upućuje na rad Alvar Aalta, dok su otvori za prozore nestandardnih i nepravilnih oblika i veličina, i podsećaju na one na Le Korbizjeovoj „Notre Dame du Haut“ crkvi u Ronchampu", navodi se u firmi. „Na „Shieling“ su prozori precizno raspoređeni kako bi se obezbedio pogled na određeni karakterističan pejzaž - kao što su granitni stenoviti vrhovi Ben Avona ili prevoj reke Gairn."

Slika 3. „Culardoch Shieling“ (foto: Moxon Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

Da bude jasno, koliba nije dom u bilo kom smislu, već je napravljena da bude domaćin okupljanja i sastoji se od jedne prostorije kojom dominira dug trpezarijski sto. Unutrašnjost je od smrče. Nema reči o sanitarnom čvoru, tako da je pretpostavka da posetioci mogu da iskoriste odgovarajući žbun.

Slika 4. „Culardoch Shieling“ (foto: Moxon Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

Naravno, s obzirom na udaljenu lokaciju, „Culardoch Shieling“ nije priključena na električnu mrežu. Osvetljenje dolazi od sunca ili sveća. Greje se i kuva na peć na drva, dok se mali sto nalazi blizu za pripremu hrane.

Koliba je izgrađena krajem 2016. godine.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...