Pretvaranje starog bunkera u „zelenu planinu“

29.05.2017. | Nicole Jewell | Inhabitat

Stanovnici Hamburga uzeli su stvari u svoje ruke kada su rešili da se sami pozabave pitanjem urbanizacije i uređenja okoline i rezultati su zapanjujući. Tim sastavljen od članova lokalne zajednice i arhitekata isplanirao je da pretvore bunker iz Drugog svetskog rata u Hilldegardenu u zajednički objekat mešovite namene čiji će krov biti prekriven vrtom tj. bujnim zelenilom.

Slika 1. Bunker iz Drugog svetskog rata (foto: Hilldegarden, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Masivni bunker se prvobitno koristio za pokretanje protivavionske vatre na neprijateljske avione, međutim nakon toga „okupirao“ ga je veliki broj poslovnih subjekata. U okviru njega je bio popularan noćni klub, muzička škola, prodajne prostorije, kancelarije i sl. Novim projektom će objekat nastaviti da bude mešovite namene, ali ono što će biti novo je da će na vrhu biti masivni javni krovni vrt sa pešačkim stazama.

Radeći sa velikim brojem lokalnih projektanskih studija, stanovnici su došli do predloga koji bi produžio bunker za gotovo 200 metara. Taj dodatni prostor bi mogao da bude iskorišćen za više sadržaja kao što su vrtić, prostorije za sastanke zajednice, pa čak i hotel. Nedavno je i odobreno da može da se gradi predloženi dodatni prostor i dobijena građevinska dozvola.

Slika 2. Projekat preuređenja bunkera (foto: Hilldegarden, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Ipak, najspektakularniji deo predloga je masivni, terasasti krov. Zelenilo bi bilo tako raspoređeno da bukvalno ulazi u vijugavu stazu koja vodi do krova, stvarajući veštački brežuljak koji bi omogućio prekrasan pogled od 360 stepeni ka Hamburgu. Zelene površine će biti otvoren za javnost, pozivajući ljude da se prošetaju ovom „zelenom planinom." U okviru vrta će biti primenjene brojne održive tehnike, kao što je sistem za prikupljanje sive vode koja se dalje koristi za navodnjavanje. Deo javnog vrta će biti namenjen stanovnicima koji mogu da se prijeve i ovde pokrenu sopstveni biznis proizvodnje hrane.

Slika 3. Projekat preuređenja bunkera (foto: Hilldegarden, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Organizatori koji stoje iza projekta „The Hilldegarden“ kažu da će on svima koristiti. Postaće novi simbol grada, biće mesto gde će „stanovati“ biljke, drveće, pčele i ptice. Simbolizovaće okupljanje, učenje i saradnju al ii dati hedonistički užitak. Finansiraće ga investitori a biće napravljen za sve.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...