INFONET-468X60-BANNER

Zgrada Univerziteta u stakleniku

26.05.2017. | Detail

Nova zgrada Univerziteta u Barseloni se sastoji od drvenih kocki koje grupisane oko četiri atrijuma formiraju zatvorenu jedinicu. Dok sa druge strane, standardizovani sistem staklenika pokriva ceo kompleks i pruža brojne mogućnosti za ventilaciju i hlađenje.

Istraživački institut u okviru kampusa Univerziteta u Barseloni (UAB) bavi se ekologijom i paleontologijom. Očekivanja vezana za održivost ovog novog kompleksa su veoma velika jer se slušaonice, kancelarije i laboratorije nalazi na više od pet nivoa. Parking i prostorije skladišta se prostiru na još dva nivoa koji se nalaze prvenstveno pod zemljom.

Slika. Zgrada Univerziteta u Barseloni (foto: Adria Goula, preuzeto sa www.detail-online.com)

Topla, vlažna leta u Kataloniji i velika termalna opterećenja koja nastaju u okviru ovih savremenih prostorija naznačuju da je neophodno da sistem ventilacije bude veoma dobro isplaniran i celokupna strategija njegove realizacije. Arhitekte su grupisale drvene kocke presvučene izolacijom oko četiri atrijuma kako bi služili kao tampon zona. Jeftin industrijski sistem staklenika pokriva celi kvadar sa polikarbonatnim pločama koje se mogu otvoriti. U toku letnje sezone, topao vazduh diže se ka fasadi i izlazi kroz otvore na krovu. Unutar podne šupljine od 1 metra ispod konstrukcije, vazduh cirkuliše od spolja i već ohlađen se usmerava prema gore unutar atrijuma. U zimskom periodu, otovori na fasadi se zatvaraju i vazduh iza plastičnih ploča greje dvorište i kancelarije.

Sa debelim plafonskim pločama, armirano-betonska konstrukcija postiže visoku toplotnu masu. U sredini ploče, velike cevi smanjuju težinu ploča i distribuiraju vazduh pomoću sistema geotermalne sonde. Armatura i cevi za vodu toplotnog sistema zgrade se nalaze iznad i ispod. Koncept je baziran  na tri različita područja kontrolisanja klime: zone koje se hlade sa pasivnim metodama, kao što su atrijumi ili područja za odmor; kancelarije, koje se mogu zagrejati i klimatizovane laboratorije. Na samom vrhu, na petom nivou, eksperimentalni staklenici omogućavaju gajenje biljaka. U atrijumu, bujna vegetacija poboljšava kvalitet vazduha u zatvorenim prostorijama.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;