Poslovna kula koja se uzdiže iz oštro sužene osnove

26.04.2017. | Jenna McKnight | Dezeen

Američka firma Goettsch Partners završila je stakleni neboder s kompaktnim dimenzijama, koji se uklapa uz aktivnu prugu i reku Čikago.

Komercijalna kula pod nazivom „150 North Riverside“ nalazi se na istaknutoj lokaciji na obali u okviru dela „West Loop“.

Neboder staklene fasade uzdiže se 54 sprata u visinu i oštro se sužava prema unutrašnjem delu kako se približava zemlji. Njegove kompaktne dimenzije omogućavaju mu da se uklopi između pruge na zapadu i reke Čikago na istoku.

Slika 1. „150 North Riverside“ (foto: Nick Ulivieri i Goettsch Partners, preuzeto sa www.dezeen.com)

„Zgrada je projektovana sa ciljem da se iskoristi izazovna lokacija pored obale reke", rekao je James Goettsch, direktor Goettsch Partners (GP) i partner angažovan na ovom projektu. „Kod ovog projekta fokus nije stavljen na visinu kule već na samu osnovu.“

„Bazna konstrukcija je u srazmeri 20:1 kada se posmatra visina u odnosu na osnovu. Karakteriše je i „veliki prostor koji daje dramatičan, svetlom ispunjeni lobi", dodali su iz tima.

Uska baza kule i nedostatak obimnih stubova napravili su mesto za stvaranje javnog parka sa stazama, klupama za sedenje i amfiteatarom s pogledom na reku.

 Za uzvišenja na severnoj i južnoj strani, tim je probio fasadu kako bi stvorio nekoliko vertikalnih ravni, za koje kažu da „naglašavaju vitkost kule i ublažavaju ukupnu masu".

Slika 2. „150 North Riverside“ (foto: Nick Ulivieri i Goettsch Partners, preuzeto sa www.dezeen.com)

Ekstruzije su takođe dozvoljene za terase i kancelarije koje imaju više uglova nego one u standardnim, pravolinijskim kulama.

Na istočnoj i zapadnoj fasadi, talasasti stubovi stvaraju niz šablona od svetla i senki koji se stalno menjaju.

U okviru unutrašnjosti nalaze se spratovi bez stubova koji u proseku imaju oko 2.601 kvadratni metar.

Prvi sprat koji je „potpun“ nalazi se na osmom nivou, na visini od 30 metara.

Slika 3. „150 North Riverside“ (foto: Nick Ulivieri i Goettsch Partners, preuzeto sa www.dezeen.com)

Projektovana je kako bi postigla LEED Gold sertifikat, pa shodno tome ima niz održivih elemenata, kao što su zeleni krov i dovoljno prirodnog svetla.

Sadržaji uključuju i nekoliko restorana, sendvičaru, moderni bar, teretanu i garaže. Kula sadrži i konferencijski centar sa dvoranom i višekonferencijsku salu, odakle se pruža pogled ka vodi. Zakupci su investicione i bankarske firme, konsultantske kompanije, advokatske kancelarije, a tu se nalazi i sedište Hyatt Hotels Corporation.

Projekat je podržan od strane Riverside Investment & Development, firme koja se bavi komercijalnim nekretninama. Sedište ove firme je u Čikagu.

Sedište firme Goettsch Partners je u Čikagu, a kancelarije ima i u Šangaju i Abu Dabiju. Firma vođena progresivnom tranzicijom vuče svoje korene iz dizajna modernističkog arhitekte Ludwiga Mies van der Rohea.

Drugi projekat nebodera u Čikagu je „Vista Tower“ koji se sastoji od tri povezane staklene kule raspoređene u nizu - 46, 70 i 95 spratova. Projekovala ih je firme Studio Gang.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...