SFSOPLATE-468X60-BANNER

Mini kuća koja filtrira vazduh za održiviji život u gradu

07.04.2017. | Eleanor Gibson | Dezeen

Firma SO-IL iz Njujorka je izgradila prototip kuću u Milanu – mini životni prostor pod nazivom „MINI Living - Breathe“, sa belom mrežom koja se nalazi sa spoljne strane za filtriranje gradskog vazduha, dok je krov pokriven biljkama.

Ova instalacija je postavljena i biće tu sve vreme trajanja manifestacije „Milan Design Week“. „MINI Living - Breathe“ je nešto nalik instalaciji koja diše, odnosno predstavlja „resursno-svesni“ prototip kuće koji nudi održivo rešenje za zajednički,kompaktni gradski život.

To je jedan od fokusa Dezeen x MINI Living inicijative, koja se odnosi na to kako arhitektura i dizajn mogu doprineti svetlijoj urbanoj budućnosti.

SO-IL je „složio“ životni prostor u okviru uzanog dvorišta kako bi stvorio tanku, trospratnu modularnu konstrukciju, koja može da primi do tri osobe i koja potencijalno može da ima do šest soba.

Bele mreže kojim je obmotana kuća je od PVC-a  i služi za filtriranje i neutralizaciju vazduha. Krovni vrt je ispunjen biljkama u cilju dodatnog poboljšanja kvaliteta vazduha i urbane mikroklime.

U kući su prostorije odvojene svetlo-propusnim „zidovima“ od tkanine. Unutar kuće je obilje prirodnog svetla, ali i pogled između različitih područja tj. soba - pa nema puno privatnosti.

„„MINI Living - Breathe“ donosi svojim stanovnicima direktan kontakt sa okruženjem", rekao je jedan od direktora firme SO-IL, Ilias Papageorgiou. „Inspirisana življenjem kao aktivnim iskustvom, instalacija ohrabruje posetioce da se suoče sa našim tendencijama da nam budu odobrena sredstva."

„Mi instalaciju posmatramo kao aktivni ekosistem, što pozitivno doprinosi životu i iskustvu ljudi koji su tamo i urbanoj mikroklimi u kojoj žive. Ovde je prikazano inteligentno korišćenje resursa bitnih za život - to jest vazduha, vode i svetlosti", dodao je Oke Hauser, kreativni vođa inicijative „MINI LIVING“.

Spiralno stepenište povezuje četiri nivoa kuće. Poseduje mešavinu skrivenih prostora za odmor i spavanje, kao i zajedničke aktivnosti. U prizemlju se nalazi kuhinja, dok se glavna spavaća soba nalazi iznad i ima garderobni prostor.

Ležaljka koja visi je ispunjena jastucima i to je prvi krevet, dok se drvenim merdevinama dolazi do drugog koji je postavljen iznad ovog.

Na drugom spratu, gde treba da bude kupatilo nalaze se tuš i metalni ormarić, postavljeni pored još jednog kreveta koji je pokriven belom mrežom kao baldahinom.

Rezervoar za sakupljanje kišnice je postavljen na krovu i povezan na transparentan odvod koji vodi do kupatila i kuhinje.

Kuća se može lako demontirati i montirati na drugim lokacijama, a spoljni omotač može se zameniti onim koji je odgovarajući za klimu karakterističnu za područje gde treba da bude postavljena.

SO-IL su osnovali Florian Idenburg i Jing Liu 2008. godine, a kasnijeim se pridružio i Papageorgiou. Studio se nalazi na 135. mestu na „Dezeen Hot List“.

Ostali projekti od strane firme uključuju fleksibilni svetlom ispunjen izložbeni prostor za sedište kompanije Versace u Njujorku i dodavanje dekorativnih cigli na ulaz u „Tina Kim Gallery“ na Menhetnu.

„MINI Living – Breathe“ se nalazi u ulici Via Tortona 32 i tamo će biti od 4. do 9. aprila 2017. godine, odnosno tokom trajanja „Milan Design Week“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;