Ludi rotirajući neboder koga pokreće vetar

22.02.2017. | Nicole Jewell | Inhabitat

Savremeni svet je pun jedinstvenih i atraktivnih zgrada, ali neboder u Dubaiju čija se izgradnja očekuje daje novi obrt u području arhitekture. Ranije je pisano o ludo-rotirajućoj kuli „Dynamic Tower“ visokoj 420 metara, odnosno projektu izraelsko-italijanskog arhitekte David Fishera koji konačno postaje stvarnost. Na krovu će biti postavljeni solarni paneli, dok će 48 pojedinačnih vetroturbina biti skriveno između spratova kako bi se obezbedila energija potrebna za napajanje. Prema arhitekti, zgrada će proizvoditi do 10 puta više energije nego što će koristiti.

Slika 1. „Dynamic Tower“ (foto: Dynamic Architecture-David Fischer, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Predloženi projekat Fishera je od pre skoro deceniju, i sa realizacijom je trebao da krene 2010. godine, ali je stavljen na čekanje zbog planiranja, opstrukcija i promene dizajna. Sada, sedam godina kasnije, čini se da je projekat konačno dobio zeleno svetlo.

Slika 2. „Dynamic Tower“ (foto: Dynamic Architecture-David Fischer, preuzeto sa www.inhabitat.com)

„Dynamic Tower“ će imati 80 spratova koji će biti u stanju da se rotiraju za 360 stepeni, puštajući stanare i goste hotela da sami biraju pogled odnosno stepen rotiranosti putem glasovne komande. Međutim, još impresivnije od ove jedinstvene karakteristike (uvijanja) jeste održivost samog projekta. Zapravo, cela zgrada će se napajati energijom sunca i vetra.

Slika 3. „Dynamic Tower“ (foto: Dynamic Architecture-David Fischer, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Stanovi koji će biti u ponuditi nudiće luksuzan život a imaće i zapanjujuću cenu od 30 miliona dolara. Zgrada „izvan kategorije zvezdica“  će u ponudi imati bazen, vrtni prostor, fitnes centar, pa čak i lift za automobile koji prevozi automobile izvan rezidencija pojedinaca.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...