Beskonačna zgrada

18.11.2016. | Stu Robarts | New Atlas

Neke zgrade su toliko velike da se nekada stiče utisak kako se kroz njih može hodati u nedogled. U „Guangzhou Infinitus Plaza“ u Kini ovo je i moguće. Ne samo da zgrada pokriva 167.000 kvadratnih metara već je osmišljena kao niz beskonačnih prstenova.

„Guangzhou Infinitus Plaza“ će biti smeštena u okviru Baiyun četvrti tj. „Baiyun New Town“ poslovne četvrti („Central Business District“ - „CBD“) u gradu Guangdžou. Obuhvataće veliki broj integrisanih zgrada i povezaće grad i „CBD“.

Za trg se kaže da je među poslednjim arhitektonskim projektima na kojima je radila Zaha Hadid pre smrti, i da je imala na umu „koncepte integracije, povezivanja i fluidnosti". Cilj je bio da se podstakne otvorenost i komunikacija za korisnike zgrade.

Kako smo razumeli, dizajnom beskonačne petlje u obliku broja „8", omogućena je nesmetana komunikacija između različitih nivoa bez ukrštanja istih. Na ovakav način bi se tim nivoima dao beskonačan kontinuitet, što znači da pojedinac u potpunosti može da hoda oko njih bez da ikada pređe sopstveni put.

Interakcija između odeljenja u zgradi će biti podstaknuta preko njihovog rasporeda oko centralnog atrijuma i dvorišta. Međutim, i interne i eksterne staze koje povezuju su takođe dizajnirane sa ciljem podsticanja komunikacije.

Zgrada će moći da se pohvali i sa različitim održivim karakteristikama i pametnim tehnologijama. U pokušaju da se maksimizira količina prirodnog svetla u zgradi uz smanjenje potrošnje energije, biće puno zastakljenih površina sa veoma dobrom izolacijom. Sunčeva toplota će biti smanjena sa upotrebom perforirane aluminijske fasade, koja će sadržati senzore za praćenje vremena i korišćenje energije. Takođe će biti integrisani i senzori za osvetljenje kako bi se pratilo i upravljalo potrošnjom energije.

Na krovu zgrade će se nalaziti staze za šetnju i rekreaciju, kako bi se pomoglo zaposlenima i posetiocima da održavaju aktivan stil života. Tu će se nalaziti i vrtovi sa kineskim lekovitim biljem. Ovo je posebno važno jer se nadaju da će izgradnja ovakvog vrta doprineti da „Baiyun“ četvrt postane nacionalni centar za zdravstvenu industriju Kine.

Ovaj projekat procenjene vrednosti od 659 miliona USD će biti novo sedište firme Infinitus China koja je deo LKK Health Products Group tj. firme koja se bavi biljnom medicinom. Ovde će se nalaziti centar za biljnu medicinu i istraživanje. Tu će se takođe nalaziti i izložbeni centar i galerija.

Radovi na projektu „Guangzhou Infinitus Plaza“ su počeli, a planirani rok završetka se očekuje da će biti u drugom kvartalu 2020. godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...