INFONET-468X60-BANNER

Kula sa visećim baštama u Kopenhagenu

27.09.2016. | Adam Williams | New Atlas

Danska firma Studio Lokal planira izgradnju nove stambene visokospratnice na lokaciji bivše pijace u Kopenhagenu. Uzimajući inspiraciju iz ovoga, kula će nuditi svakom stanovniku pristup privatnom vrtu na terasi, i tako će biti ohrabreni da gaje vlastito voće i povrće za jelo, prodaju i trgovinu.

Projekat „The Hanging Gardens“ čeka arhitektonski konkurs i biće smešten u istorijskom području Karlzberg. U nastojanju da se osigura da se ne „sukobljava“ po izgledu sa okolnim starijim zgradama, pozajmiće manje elemente dizajna od lokalnih, uključujući i izgled obližnje Karzberg pivare.

Zelenilom presvučene zgrade su definitivno u modi u poslednje vreme – uzimajući  „Bosco Verticale“, na primer jer je ovaj projekat u velikoj meri sličan. Dostizaće maksimalnu visinu od 46,4 m i ukupna spratnost će uključivati 9.500 kvadratnih metara.

Za izgradnju će se koristiti lokalni materijali koliko je god to moguće, a kula će na vrhu imati zatvoreni vrt. Druga područja zgrade uključuju zelene krovove i krovna područja koja će biti dostupna stanovnicima.

Iz firme Studio Lokal kažu da će karirani dizajn fasade, u kombinaciji sa dovoljno zelenila pomoći da se upravlja kišnicom, da se štite balkoni od vetra i da se smanji ulazak sunčeve toplote unutar apartmana. Nalaziće se ukupno 200 balkonskih vrtova, pružajući svakom stanovniku izlaz na svoj privatni mini vrt.

Iako će se čak i oni najuporniji stanovnici boriti da im poraste prinos u tako malom balkonskom prostoru, u prizemlju kule moći će da se kupe namirnice od regularnih proizvođača ali takođe i prodati i trgovati svojim proizvodima.

U planu je da radovi na ovom projektu krenu u aprilu 2017. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;