Kula sa visećim baštama u Kopenhagenu

27.09.2016. | Adam Williams New Atlas

Danska firma Studio Lokal planira izgradnju nove stambene visokospratnice na lokaciji bivše pijace u Kopenhagenu. Uzimajući inspiraciju iz ovoga, kula će nuditi svakom stanovniku pristup privatnom vrtu na terasi, i tako će biti ohrabreni da gaje vlastito voće i povrće za jelo, prodaju i trgovinu.

Projekat „The Hanging Gardens“ čeka arhitektonski konkurs i biće smešten u istorijskom području Karlzberg. U nastojanju da se osigura da se ne „sukobljava“ po izgledu sa okolnim starijim zgradama, pozajmiće manje elemente dizajna od lokalnih, uključujući i izgled obližnje Karzberg pivare.

Zelenilom presvučene zgrade su definitivno u modi u poslednje vreme – uzimajući  „Bosco Verticale“, na primer jer je ovaj projekat u velikoj meri sličan. Dostizaće maksimalnu visinu od 46,4 m i ukupna spratnost će uključivati 9.500 kvadratnih metara.

Za izgradnju će se koristiti lokalni materijali koliko je god to moguće, a kula će na vrhu imati zatvoreni vrt. Druga područja zgrade uključuju zelene krovove i krovna područja koja će biti dostupna stanovnicima.

Iz firme Studio Lokal kažu da će karirani dizajn fasade, u kombinaciji sa dovoljno zelenila pomoći da se upravlja kišnicom, da se štite balkoni od vetra i da se smanji ulazak sunčeve toplote unutar apartmana. Nalaziće se ukupno 200 balkonskih vrtova, pružajući svakom stanovniku izlaz na svoj privatni mini vrt.

Iako će se čak i oni najuporniji stanovnici boriti da im poraste prinos u tako malom balkonskom prostoru, u prizemlju kule moći će da se kupe namirnice od regularnih proizvođača ali takođe i prodati i trgovati svojim proizvodima.

U planu je da radovi na ovom projektu krenu u aprilu 2017. godine.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...