IZOLACIJA-468X60-BANNER

Ploče od savitljivog betona

02.09.2016. | Ben Coxworth | New Atlas

Beton generalno može biti dobar izbor za trotoar, ali je krt materijal – a to znači da treba da se sipa u debljem sloju kako trotoar ne bi pucao pod pritiskom. Naučnici sa Tehnološkog univerziteta Nanyang u Singapuru, međutim, razvijaju alternativu. Oni su stvorili savitljivi beton za koji kažu da se može lako primeniti u formi relativno tankih, laganih ploča za popločavanje.

Obično je beton napravljen od mešavine cementa, šljunka, peska i vode. Novi materijal, poznat kao „ConFlexPave“, dodatno sadrži polimer mikrovlakana. Oni su tanji od širine ljudske dlake, a služe za ravnomerno raspoređivanje opterećenja po celoj ploči, umesto da ih drži fokusiranim na jednom mestu.

Kao rezultat toga, „ConFlexPave“ je navodno „težak kao metal i najmanje dva puta jači od konvencionalniog betona pri savijanju." Dodatna pogodnost je što se za mikrovlakna takođe tvrdi i da poboljšavaju otpornost materijala na proklizavanje.

Istraživači predviđaju da se ploče izrađuju u fabrici ranije, a zatim jednostavno dovedu do gradilišta i koriste po potrebi. Ovo ne bi samo smanjilo intenzivan rad radnika kod pravljenja tradicionalnog betona, kažu, već bi oduzelo samo polovinu celokupnog vremena. Kada se na kraju dođe do oštećenja, pojedinačne ploče bi samo mogle da se izvuku i zamene - kao što je slučaj sa krtim standardnim betonskim pločama za popločavanje.

„ConFlexPave“ je do sada testiran u laboratoriji, pomoću komada veličine tableta. U planu je da se postave ploče u punoj veličini na lokacijama širom univerzitetskog kampusa, da se vidi koliko je postojan i izdržljiv za kretanje pešaka i vozila preko njega u naredne tri godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;