Solarna korist od fasade u formi šahovnice

24.08.2016. | Stu Robarts | New Atlas

Za novo bankarsko sedište u Libanu postavljena je zgrada koja je sa jedne strane vizuelno upečatljiva dok je sa druge strane fokusirana na zajednicu. Osim toga, izobličena fasada u obliku šahovnice na zgradi Banque Libano Francaise (BLF) će zapravo pomoći u održavanju prijatne temperature unutar zgrade.

Na konkursu za projekat zgrade koji je pokrenut u januaru je bilo 35 učesnika. Pobednički dizajn je delo norveško-američke firme Snøhetta, a izabran je u najužem izboru pored projekata firme Barozzi Veiga i BIG. To je prvi projekat ove firme na području Libana i biće lociran na severnom glavnom ulazu glavnog grada Bejruta.

Iz BLF kažu da je Snøhettain dizajn nazvan „Magic Box“ - „opremljen sa željom za većim prostorom, ne da bi se radilo više, nego bolje“. Tokom konkursa se takođe tražilo i rešenje kako bi se „integrisao javni prostor unutar zgrade bez ugrožavanja njegove sigurnosti“ i uzeli u obzir „digitalni razvoj i nove metode za saradnju na poslu“.

Sa druge strane, iz firme Snøhetta kažu da su nastojali da ostvare ekonomsku, socijalnu i ekološku održivost svojim dizajnom. To podrazumeva da projekat mora biti ekonomski održiv, da grad ima koristi i da bude dopuna postojećem urbanom kontekstu, takođe mora biti odgovoran prema zajednici i životnoj sredini, kako u pogledu potrošnje energije tako i u vezi sa energijom koja se proizvede.

„Magic Box“ će imati šahovničasti furnir izrađen od krečnjaka, koji će se razlikovati u zavisnosti od dubine koja će zavisiti od dela zgrade na kojoj se nalazi, s ciljem održavanja zgrade hladnom tokom dana i toplom noću. Sa južne strane krečnjak će biti debeo a prozori uvučeni u zid, obezbeđujući im da budu u hladu i da štite unutrašnjost od direktne sunčeve svetlosti.

Delovi okrenuti ka severu će biti manje izloženi direktnom izlaganju suncu, pa će krečnjak biti plići i prozori manje uvučeni  u zid, omogućavajući ulazak indirektnoj prirodnoj svetlosti i pružajući pogled na more. Na stranama zgrade koje gledaju na istok i zapad, fasada od krečnjaka će biti nešto između dubine koja će se nalaziti na severnoj i južnoj strani zgrade, dajući mermerni efekat. Zgrada neće zahtevati nikakva dodatna senčenja pored onog koji obezbeđuje sama fasada, držeći je estetski čistom.

Terase će zajedno pružati pogled od 360 stepeni na okolna područja i takođe će pomoći ventilaciji unutrašnjih prostorija. Unutrašnji dizajn ima višestruke veze sa spoljašnjim, a takođe će se tu nalaziti i fleksibilne i međusobno povezane unutrašnje prostorije koji će biti prilagodljive za budući razvoj Banke.

Jasna razlika je napravljena između javnog i privatnog domena zgrade. Javni prostor u prizemlju je dizajniran da ima „visok stepen propustljivosti“ sa ulice, kako da bi se osigurala dobra povezanost ovog mesta i šireg susedstva.

Privatne, administrativne prostorije su u gornjem delu zgrade. Pored stvaranja dovoljno radnog prostora, iz firme Snøhetta su nastojali da stvore ambijent koji je fokusiran na zajednicu. Oko radnih prostorija su spoljne terase, za koje se nadaju da će postati mesta društvenih aktivnosti i druženja za one koji rade u zgradi.

Međutim, i dalje se još uvek ne zna kada se može očekivati da će početi gradnja kao ni kada će se završiti.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...