INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mikrobiblioteka od kutija za sladoled

20.07.2016. | Adam Williams | Gizmag

Svojim nedavno završenim poduhvatom „Microlibrary“, holandska firma Shau podseća da arhitektonski projekti ne moraju biti skupi ili sa novom tehnologijom da bi bili genijalni. Predstavljena biblioteka u Bandungu u Indoneziji se sastoji od ventilacione fasade napravljene od korišćenih kutija za sladoled i sagrađena je za samo 35.000 €.

„Microlibrary“ je prva u nizu malih biblioteka koje planira firma Shau da izgradi u Indoneziji u cilju promovisanja interesovanja za čitanjem ali i da učiniti u većoj meri knjige dostupne siromašnima. Projekat je podržan od strane humanitarne organizacije Dompet Dhuafa („Pocket for the Poor“) i Indonesian Diaspora Foundation.

Smeštena na vrhu već postojeće površine (gde nudi hlad i utočište korisnicima), zgrada se sastoji od jednostavne strukture od čeličnih greda i betonske ploče koje čine pod i krov. Iz firme Shau su tražili materijal za fasadu koji bi bio jeftin i propuštao vazduh, čineći unutrašnjost još više ugodnim mestom za sedenje i čitanje bez potrebe za klima-uređajem.

Iz firme su prvo pokušali sa plastičnim kanistrima, ali je utvrđeno da nije bilo dovoljno za prodaju na lokalnom nivou. Rešenje je bilo 2.000 kutija od sladoleda – kupili su korišćene tako da nisu morali da jedu sav sladoled - lokalni radnici napravili su alat za probijanje kako bi odstranili dno od oko pola kutije. Svi kutije su zatim postavljene na metalni okvir.

Kutije su postavljenje pod uglom na dole da kada pada kiša ne upada u njih, ali ako je veliko nevreme, klizna vrata mogu da se zatvore i tako obezbede unutrašnjost od elementarnih nepogoda u potpunosti.

Kutije su prozirne i stvaraju ugodan efekat osvetljenja unutar objekta tokom dana. Osim toga, iz firme Shau su rasporedili kutije tako da prikazuju poruke lokalnog gradonačelnika u binarnom kodu, uz netaknute kutije koje predstavljau jedinice i one sa izrezanim dnom koje predstavljaju nule. Poruka glasi „buku adalah jendela dunia“ („knjige su prozori ka svetu“).

To je divan projekat, ali smo zabrinuti što se plastične kutije koje očigledno nisu namenjene da se koriste kao građevinski materijal, brzo razgrađuju i potrebno im je redovno održavanje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;