INFONET-468X60-BANNER

Najbolje nove britanske kuće

29.06.2016. | Adam Williams | Gizmag

Kraljevski institut arhitekata Velika Britanije – RIBA je predstavio 20 vrhunskih kuća koje će učestvovati u njihovom ovogodišnjem takmičenju „House of the Year“. Od pola zakopane kuće u Londonu koju odlikuje fasada od ogledala, do „Jersey“ kuće koji se oslanja na dizajn iz doba Napoleona i Drugog svetskog rata kada su bile tvrđave, konkurencija naglašava najbolje iz britanske stambene arhitekture.

Na ovogodišnjem takmičenju „House of the Year“ (ranije „Manser Medal“) dominiraju engleski pristupi i ukupno 17 prikazanih kuća dolaze iz tog dela Velike Britanije. Preostale tri čine dve škotske kuće i kuća sa Kanalskih ostrva. Nema kuća iz Velsa ili Severne Irske koje bi napravile presek ove godine.

U nastavku je nekoliko istaknutih:

 

Covert House – DSDHA

Projektovana je od strane lokalne firme DSDHA da služi kao porodična kuća svojim osnivačima. Londonsku „Covert House“ od pretežno betona i stakla odlikuje fasada od ogledala osmišljena tako da se uklapa u okolinu.

Od firme je zahtevano da do pola zakopa „Covert House“ zbog restriktivnih zakona o planiranju i kako bi se osiguralo da unutra dospe dosta prirodnog svetla iz DSDHA su postavili prozore i svetlosne otvore u ključna područja. Veličine 128 kvadratnih metara, unutrašnjost se uglavnom sastoji od betona koji nije završen. To što je kuća delimično zakopana, znači da se u unutrašnjosti održava relativno stabilna temperatura.

 

Le Petite Fort – Husdon Architects

„Le Petit Fort“ u Džersiju na Kanalskim ostrvima, projektovala je firma Hudson Architects na mestu sada srušene farme izgrađene početkom 20. veka.

Firma je pažljivo obnovila postojeće ogromne granitne zidove lokaliteta kako bi se obezbedila privatnost za stanovnike kuće i pružila čvrsta barijera za zaštitu od obližnje obale. Sama kuća se može pohvaliti spratnim prostorom od 471 kvadratnog metra i izgrađena je pomoću „Jersey“ granita, čelika i drvnih oplata. Njegova građa, koja je inspirisana iz doba Napoleona, „Martello“ tvrđavom i utvrđenjima iz Drugog svetskog rata, uklapa se vrlo dobro u svoju okolinu.

 

Murphy House - Richard Murphy Architects

„Murphy House“ projekat firme Richard Murphy Architects, pripada Svetskoj baštini i nalazi se u Edinburgu u Škotskoj i kuća je Richarda Murphyja. Zauzima površinu od 11 x 6 m i stil je pod uticajem venecijanske arhitekture i ima značajne elemente održivog dizajna.

Solarne ploče na krovu smanjuju potrebu za električnom energijom i efikasan klima-utređaj koji je kompjuterski kontrolisan obezbeđuje svež protok vazduha kroz celu kuću. Kišnica se prikuplja i koristi za ispiranje toaleta i za obezbeđivanje vode sistemu prskalica, dok se toplota iz peći ponovo koristi da zagreje toplu vodu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;