Saobraćajna petlja pokrivena zelenim krovom

15.06.2016. | Stu Robarts |

Nova železnička stanica u tajvanskom gradu Kaohsiungu će biti u središtu saobraćajne petlje koja će moći da se pohvali ogromnom pokrivenošću novog javnog prostora i povezanošću sa lokalnim područjem. „Kaohsiung Station“ će se prostirati na površini od 8,5 ha i „razmetati“ sa 35.000 m² zelenim „baldahinom“.

Stanicu je projektovala arhitektonska firma Mecanoo sa sedištem u Holandiji i iz kompanije ovaj projekat opisuju kao ključni u transformaciji Kaohsiunga. Kaže se da je „kruna ostvarenja masovnog projekta u Kaohsiung Metropolitan delu „Underground Railway““, gde će se izgraditi podzemne deonice između Zuoyinga i Fengshana i sedam stanica podzemne železnice od 9,75 km duž protezanja tunela.

Da bi se prilagodila razvoju, postojeća zgrada stanice iz doba japanskog kolonijalizma će biti preseljena nazad na izvornu lokaciju, nakon čega će biti „prihvaćena“ od strane novoizgrađene nadstrešnice, kako kažu iz firme Mecanoo. Sama nadstrešnica će predstavljati veliki prekrivač zelenog javnog prostora u cilju aktiviranja lokalne zajednice i pružanju uzbudljivog prvog utiska posetiocima.

Konstrukcija će biti raširenog oblika nalik organskom sa zakrivljenim linijama. Ona će se prostirati na više nivoa i povezivati hotel od 22.000 m², poslovnu zgradu od 52.000 m², prodavnice, restorane i druge objekte. Osim toga, postojaće nova kružna staza preko vrha nadstrešnice između istoka i zapada. Objedinjenost oblika i funkcionalnost podseća na „Vinge Train Station“ firme Henning Larsen Architects.

Unutrašnjost stanice će biti jako osvetljena sa 13.000 m² uvučenog prostora koji će moći da primi putnike za podzemne i metro linije. Centar će takođe uključivati pristup lokalnim i međugradskim autobusima, taksijima i biciklama.

Rad na projektu podzemne železnice u Kaohsiung Metropolitan području „Kaohsiung Metropolitan Area Underground Railway“ je počeo 2014. godine i očekuje se da će biti završen 2024.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...
Mile 25.09.2021.
Ne radi se o nuklearnoj fuziji već o malim ...
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...