INFONET-468X60-BANNER

Drveni neboder sa ukrasnom fasadom u Stokholmu

26.04.2016. | Dezeen

Anders Berensson Architects je predstavila konceptualne planove za najvišu zgradu u Stokholmu - drveni neboder visok 133 metra prekriven brojevima, koji će biti podignut iznad parkinga u centru grada koji datira iz 1960. godine.

Zadatak lokalne firme je da osmisli i projektuje 40-spratni neboder za Center Party liberalnu stranku iz Stokholma kako bi se pobrinuli i pomogli brzo rastućoj populaciji u gradu.

Berensson je ranije sačinio planove za stambene šeme za gusto naseljenjavanje sa vazdušnim „stazama“ za političku stranku koja je imala istu ideju na umu.

„Ako želimo da se smanji broj automobila u centru grada Stokholma i istovremeno stvori prostor za stanovanje, bez gradnje na zelenim površinama, zatim zamene parking prostori sa stambenim, prodavnice i restorani su u tom slučaju neizbežni“, rekao je arhitekta.

Berensson predlaže da se struktura od 40 spratova može napraviti od unakrsno-lameliranog drveta (CLT-cross laminated timber), vrste modifikovanog drveta koje se sastoji od delova lameliranog drveta. Materijal je znatno jači i stabilniji od običnog drveta i omogućava arhitektama da predlože veće i više drvene konstrukcije nego ikada ranije.

„CLT ima veliki kapacitet kada je u pitanju izgradnja nebodera, kako u pogledu snage tako i ukoliko dođe do požara“, rekao je arhitekta za Dezeen.

„Danas je u Švedskoj CLT prilično nova tehnika i uglavnom se koristi za male objekte ali smo želeli da pokažemo njegov potencijal, posebno jer Švedska ima razvijenu drvnu industriju.“

Vitki neboder nazvan „Trätoppen“ - švedski naziv za krošnju - je dizajniran da bude na vrhu „Parkaden“ parkinga, a projektovao ga je švedski arhitekta Hans Asplund 1960-ih godina.

Parking prostor ima prepoznatljiv broj prekrivenih fasada koje pomažu vozačima da se orijentišu unutar zgrade - funkcija koju Berensson namerava da nastavi na fasadama nebodera.

„Sa spoljašnje strane fasade se može iščitati na kojem ste spratu a iznutra će vas podsetiti na kom ste spratu u garaži“, rekao je Berensson.

„Ovo je korisna funkcija s obzirom da će neboder biti najviši u centru grada Stokholma“, dodao je on. „Fasada ima neke praktične prednosti i deluje kao „krema za sunce“ koja održava zgradu hladnom i energetski efikasnom.“

Prvih sedam spratova unutar postojećeg parkinga, biće pretvoreni u deo sa prodavnicama i restoranima, sa javnom terasom obavijenom oko osnove nebodera na njegovom najvišem nivou.

Na nivoima od osmog do 39. će biti 250 stanova koji će biti iza perforiranog drvenog „ekrana“ i terasa koja će se nalaziti na 40. spratu.

Iako ne postoje neposredni planovi za realizaciju projekta, Berensson drži palčeve za naredne izbore, kada bi Center Party mogla da uđe u vladu i samim tim dobije pravo glasa.

„Većina stranaka u Stokholmu se slaže da je potrebno više stambenih zgrada u Stokholmu. Tako da je moja pretpostavka da je velika šansa da će se graditi niže zgrade u narednom periodu od 10 godina“, rekao je za Dezeen.

„Trätoppen“ drveni neboder je poslednji u nizu nedavnih predloga čiji izgledi postaju sve više realni zahvaljujući pojavi unakrsno-lameliranog drveta (CLT).

Nedavni primeri uključuju stambenu kulu predloženu za „Barbican“ imanje u Londonu i stambeno-poslovni kompleks prekriven biljkama u Bordou. Tham & Videgård Arhitekti su takođe predložili niz visokih stambenih blokova za Stokholm.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;