INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Porše paviljon pobednik u kategoriji WAN Metal

17.03.2016. | Ella Pilkington | WAN

Sa velikim zadovoljstvom proglašen je pobednik, delo firme HENN u kategoriji „WAN Metal“ u okviru „Architecture Award 2015“ za projekat „Porsche Pavillon“ u okviru Autostadta u Wolfsburgu. Sve čestitke za nemački projekat.

Pobednik je odabran od šest projekata koji su ušli u uži izbor od strane žirija. Ovogodišnju komisiju činili su: James Dixon, pomoćnik direktora u firmi John McAslan + Partners, Damian Eley, pomoćnik direktora u firmi Arup, i Harbinder Singh Birdi, partner u firmi HawkinsBrown. Sudije su smatrale da se šest odabranih projekata istaklo u velikom izboru, u kategoriji vezanoj za metal u arhitekturi, naglašavajući fantastične primere onoga šta je moguće u ovoj kategoriji. Međutim, usaglasili su se oko pobednika.

Karakteristična silueta predstavlja upečatljiv prizor u okviru tematskog parka. Novi brend paviljona proizvođača sportskih automobila je prezentovan kao organska struktura zaobljenog oblika sa nežnom blistavom krovnom konstrukcijom. Vijugave linije i uzbudljive krivine čine paviljon dinamičnim, sa manjom građevinom koja svojim fizičkim izgledom daje imidž Poršeu.

Mat fasada od nerđajućeg čelika preklapajućeg dizajna vibrirajuće konstrukcije, stvara utisak homogenog jedinstva dok stalno menja izgled u zavisnosti od svetlosti i vremenskih uslova. Nadstrešnica ulaza u paviljon viri ukupno 25 metara iznad pvršine vode u laguni. Unutar paviljona je prostor u kome se pruža „opipljiv“ sadržaj brenda sportskog automobila i njegove istorije.

Sudije su bile zapanjene završetkom izgradnje zgrade, ispitujući upotrebu materijala nekoliko puta. Damian je pitao: „Da li je od metala? Vau. Iznenađuje to što je od nerđajućeg čelika a zapravo izgleda kao da je od betona, a ustvari je od metala.“ James je dodao i: „Divna je zar ne? Prelepa forma.“

Pod velikim asimetrični krovom, zaklonjen spoljni prostor otvara mesta za nekoliko stotina posetilaca, povezujući se optički sa okolnim pejzažom i formirajući akustični zatvoreni prostor. Arhitektura i okolina, enterijer i eksterijer, krov i fasada su uniformnog dizajna - „beskonačnost koja teče“, dok je eksterijer paviljona dizajn firme WES Landschafts Architektur integrisan u ukupan koncept tematskog parka. Slično vrsti proizvodnje u lakoj industriji (automobilskoj i avio industriji) prostor za formiranje omotača zgrade ima podršku u funkciji. Ukupno 620 ploča od nerđajućeg čelika su zavarene i na taj način povezane elementima za ojačanje u brodogradilištu u Stralsundu i montirane na licu mesta.

Harbinder je pažljivo ispitao procese projekta izgradnje, zaključujući: „ono što je važno je to da su imali interdisciplinaran pristup dizajnu, izradi i izgradnji zgrade za šta mislim da je veoma važno i progresivno. Trebamo da promovišemo činjenicu da su ovi projektanti i dizajneri radili interdisciplinarno i došli do rešenja.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;