Skladištenje električne energije u termičkim akumulatorima

27.06.2009. | Tanjug

Ruski naučnici otkrili su način da se struja skladišti u vidu toplotne energije, primenom prirodnog materijala talkohlorita, navodi agencija „Informnauka”.

Struja se obično čuva u vidu hemijske energije, na primer u baterijama lampi i mobilnih telefona i u automobilskim akumulatorima. Za kućne potrebe koriste se termički akumulatori, i u tom slučaju toplotna energija se čuva u termosima, grejalicama i pećima.

Imajući u vidu da bi čuvanje električne energije u termičkim akumulatorima bilo veoma korisno, naučnici ruskog Državnog univerziterta iz Petrozavodska su u saradnji sa privatnom energetskom kompanijom ovu ideju praktično primenili, prenosi ruski dnevnik Izvestija.

Naučnici su za akumulator toplote koristili prirodni talkohlorit, čija su nalazišta locirana u Finskoj i Kareliji. Ovaj mineral, koji se još zove i vatreni i grnčarski kamen, zbog visoke akumulacije toplote (2,5 puta veće od šamotne opeke) se koristi za proizvodnju ne samo opeke, već i lonaca i tiganja. Talkohlorid je nastao karbonizacijom vulkanskih stena, zahvaljujući čemu i poseduje takva neobična svojstva.

Naučnici univerziteta u Petrozavodsku kombinuju termičke akumulatore od talkohlorita sa eolskim izvorima energije. Eolska energija se za sada neracionalno koristi zbog promenljive brzine vetra. Pri velikoj brzini vetra, a uz malu potrošnju energije, višak se koristi za balasni otpor, odakle se toplotna energije izbacuje u atmosferu.

Ukoliko bi se ta energija usmerila na talkohlorit, koeficijent korisnog rada vetrenjače bi se povećao za 40 odsto.

Sličan problem je prisutan i u atomskim centralama. U noćnom periodu potrošnja struje opada, a smanjiti proizvodnju u nuklearkama nije jednostvano, tako da je neophodna izgradnja „anti elektrana” - upumpavanje vode u vršne akumulacije kako bi danju ponovo mogla da se koristi za proizvodnju struje iz njenog slobodnog pada.

Za ovakve akumulacije potreban je veliki prostor, dok su termički akumulatori sasvim kompaktni. Rad naučnika iz Karelije podržava ruska Agencija za atomsku energiju (Rosatom), što je ukazuje da njihovi predlozi imaju dobru perspektivu i da će se uskoro električna energija skladišiti u „loncu” od talkohlorita, prenosi Izvestija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

SION NET
SION NET
NOVI BEOGRAD
www.sionnet.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...