FarmedHere - vertikalna farma

01.02.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Američki grad Luivil (Louisville) u državi Kentaki treba da postane dom velike nove vertiklane farme. Objekat i postrojenja „FarmedHere“ će biti deo nove zajednice „West Louisville FoodPort“ gde će svi poslovi biti orijentisanih na hranu i nalaziće se na 9,7 ha. Tamo će se uzgajati mikro zelenilo (microgreens), biljke i povrće.

Nova farma će pokrivati površinu od 5.574 m². To će je činiti manjom od „AeroFarms“ postrojenja smeštenog u Njuarku (Newark) u Nju Džersiju (New Jersey) koje se nalazi na 6.410 m², i za koje se u jednom trenutku tvrdilo da je najveće na svetu dok je „FarmedHere“ na svojih 8.361 m² u Čikagu sada trenutno najveća zatvorena vertikalna farma u Severnoj Americi.

Ipak, „FarmedHere“ očekuje da će nova farma da pomogne „Louisville FoodPort“-u da postane „jedan od najtransformisanijih urbanih reinvestirajućih projekata decenije.“  Planiraju da zaposle 40 novih radnika iz lokalne oblasti, gde očekuju da će mnogi biti veterani i zaposleni iz druge šanse. Pored toga, postrojenje će doprineti ispunjenju svojih kompanijskih dugoročnih ambicija.

„Ova nova lokacija će nas dovesti korak bliže postizanju našeg cilja izgradnje vertikalne farme u 18 gradova širom zemlje i hranjenju 75 odsto stanovnika SAD-a“, rekao je Matt Matros direktor kompanije „FarmedHere“ u svom saopštenju. „Sa prognozom da će do 2050. godine na Zemlji živeti  9,6 biliona ljudi, alternativni oblici poljoprivrede postaju važniji, naročito u urbanim sredinama gde je odgovarajuće obradivo zemljište ograničeno.“

Zatvoreni objekti „FarmedHere“ su pod kontrolisanom sredinom koja koristi energetski efikasno LED osvetljenje za proces rasta i uzgoja. Oni kažu da se obrne 15  puta više ciklusa biljnih kultura nego što se to uradi na tradicionalnim poljoprivrednim gazdinstvima svake godine i da se uz to koristi 97 odsto manje vode.

Farma u Luivil-u će primiti 10 redova vertikalnih „kreveta“ za rast, kao i namenski prostor za sortiranje i pakovanje mikro zelenila (microgreens), biljaka, salata i hrane za bebe, između ostalih proizvoda. U „FarmedHere“ kažu da će obezbediti za 18,2 miliona ljudi koji žive u krugu od 200 milja pristup sveže ubranim namirnicama tokom cele godine koje poseduju USDA sertifikat o organskim i bezpesticidnim proizvodima.

Očekuje se da će izgradnja „West Louisville FoodPort“-a početi u avgustu ove godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...