INFONET-468X60-BANNER

Najboljih 10 kuća po magazinu „Dezeen“

25.12.2015. | Dezeen

U proteklih godinu dana u magazinu „Dezeen“ je pretstavljeno preko 400 kuća iz celog sveta. Urednica zadužena za oblast arhitekture Amy Frearson izabrala je 10 po njenom izboru, uključivši transparentnu kuću u ruralnom delu Japana, vrhunsku rezidenciju pokraj Čileanske lagune i kuću uz zidove od vulkanskog kamenja.

 

Kuća u Granoleru u Španiji

Jedna od najpopularnijih kuća u 2015. godini po magazinu „Dezeen“ nalazi se u starom Katalonskom gradu Granoller. Projektovao ju je španski studio H Arquitectes i nalazi se među starim kućama. Predstavlja zgradu bez prozora sa fasadom od crvene cigle i drvenim otvorima a sa prikrivenom baštom i dvorištem koji razdvajaju unutrašnjost.

Više informacija o ovoj kući možete pronaći ovde.

 

Kuća E/C u Portugaliji

Na ostrvu u sredini Severnog dela Atlantskog okeana smeštena je ova kuća za odmor, koja stoji odmah pored trošnih zidova od bazalta na rujniranoj farmi. Projektovao ju je portugalski studio SAMI Arquitectos gde neki od dodatih novih prozora idu uz staru strukturu i ambijent a neki ne, dajući joj tako kompleksni dvoslojni spoljni izgled.

Više informacija o ovoj kući možete pronaći ovde.

 

Kuća Nasu Tepee u Japanu

Ovu kuću inspirisanu šatorom je dizajnirao arhitekta Hiroshi Nakamura za klijente koji su tražili osećaj kao da žive u pustinji. Smeštena u šumi u japanskoj prefekturi Točigi, oivičena je drvenom strukturom i sastoji se od nekoliko prozora i vrata trouglastog oblika.

Više informacija o ovoj kući možete pronaći ovde.

 

Flint kuća u Velikoj Britaniji

Ovu kremenom oklopljenu kuću dizajnirao je Skene Catling de la Peña za jednu od najbogatijih porodica i već je imenovana za najbolju novoizgrađenu kuću u Velikoj Britaniji od strane Kraljevskog Instituta Britanskih arhitekti.

Zgrada se sastoji od dva trouglasta bloka obloženih komadima kremena  koji su sortirani u slojevima od tamnijih na dnu ka svetlijim na vrhu.

Više informacija o ovoj kući možete pronaći ovde.

 

Kuća Hiroshima Hut u Japanu

Od svih japanskih kuća koje su se pojavile u „Dezeen“ magazinu u 2015. godini ovo je jedna od najneobičnijih. Uz uronjene sobe i providne prozore dizajnirana je tako da omogući ukućanima interakciju sa divljim životinjama iz okoline.

Dizajnirala ju je kompanija „Suppose Design Office“ kao kuću sa transparentnim unutrašnjim i spoljašnjim zidovima i podignutu na brdašcu od šljunka, omogućavajući da se u nekim prostorijama uroni izvan vidokruga.

Više informacija o ovoj kući možete pronaći ovde.


Kuća Casa Guna u Peruu 

Ova vrhunska kuća čileanske kompanije Pezo von Ellrichshausen je završena tačno na vreme za Novu godinu.

Opisana od strane arhitekata kao „monolitna betonska prizma“ zgrada je smeštena u brdu sa krovom kompaktne donje etaže koja može da postane dvorište za gornji nivo, što znači da nema sobe iznad sobe.

Više informacija o ovoj kući možete pronaći ovde.


Kuća u Essex-u u Velikoj Britaniji

Ova bajkom inspirisana vikendica u Essex-u je hram izmišljenog lika Julie-a Cope-a i labudove pesme iz londonskog arhitektonskog studija FAT, projektovana u partnerstvu sa Grayson Perry-jem.

Dostupna za rentiranje u okviru programa „Alain de Botton's Living Architecture“ njena spoljašnost je pokrivena kitnjastim oblikovanim keramičkim pločicama dok unutrašnjost karakterišu balkoni, tapiserije i statue.

Više informacija o ovoj kući možete pronaći ovde.

 

Saigon kuća u Vijetnamu

Ova rezidencija široka svega tri metra u gradu Ho Chi Minh dobila je nagradu za kuću godine za 2015. na Svetskom Festivalu Arhitekture jer obuhvata gradsku arhitektonsku baštinu i ne prati trendove zapadnog stila gradnje. Uprkos skromnoj spoljašnosti kuću je projektovala lokalna agencija a21studio u nizu kuća sa sobama oblikovanim na različitim nivoima povezanim stepenicana i mostovima.

Više informacija o ovoj kući možete pronaći ovde.

 

Tower kuća u Australiji

Australijski arhitekta Andrew Maynard dodao je šest kuća u obliku blokova svojoj rezidenciji u Viktoriji pretvarajući ga od jedne zgrade u ono što opisuje kao „spolja seosko a unutra porodično“.

U odnosu na originalnu kuću koja je sagradjena od crvene cigle i tamnih šupljina obloženih kamenom, sada je svaki od novih blokova sa drvenom šindrom.

Više informacija o ovoj kući možete pronaći ovde.

 

Kuća Casa Dem u Švajcarskoj

Kuća „Dem“ švajcarskog studija Wespi de Meuron Romeo Architetti je projektovana da izgleda kao „arhaični kameni blok“ sa krupnim betonskim zidovima i dubokim četvrtastim prozorima koji gledaju na švajcarsko jezero Maggiore.

Unutar petougaonog tlocrta smešten je jedinstven i čist prostor za boravak, sa dvorištem i lođom na obodima.

Više informacija o ovoj kući možete pronaći ovde.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;