Sky Walk staza u oblacima

22.12.2015. | Stu Robarts Gizmag

„Sky Walk“ je nova atrakcija u odmaralištu „Dolní Morava“ u Češkoj gde posetioci imaju priliku da hodaju sa glavom u oblacima. „Sky Walk“ je drvena staza visoka 55m i nalazi se na vrhu planine. Njen cilj je da istovremeno zabavi i edukuje, sa toboganom u spirali koji omogućava brzo spuštanje.

„Dolní Morava“ odmaralište pruža usluge posetiocima tokom cele godine. Leti se može šetati, voziti bicikl,  rentirati segvej i tokom cele godine koristiti staza za bob. Ovde takođe postoje vodeni park i „adrenalinski park“ ali i područje za roštiljanje i piknik. Zimi su ovde u ponudi sportovi na snegu kao što su skijanje i sankanje.

Dizajniran po projektu arhitekte Zdeněk Fránek-a, „Sky Walk“ predstavlja najnoviji dodatak pomenutom odmaralištu. Ideja je prvi put predstavljena još 2012. godine ali je izgradnja započela tek u aprili ove godine. Na početku je svaki sloj preostalog snega na padinama bio uklonjen i iskopani su temelji 6,5m dubine u steni.

Ondřej Černý je u intervjuu vezanom za odmaralište „Dolní Morava“, rekao Gizmag-u da je najveći izazov bio proces izgradnje strukture u takvim klimatskim uslovima. Smešten je na vrhu planine na 1116m nadmorske visine, na prostoru koji je veoma vetrovit i gde su česti magla i oblaci. Zbog takvih prilika gradnja je u par navrata bila pauzirana.

Sada završena spiralna staza dugačka je 700m a napravljena od 600 kubnih metara drveta (ariša) i 380 tona čelika. Černý kaže da „Sky Walk“ može da izdrži udare vetra od 300km/h i teretski može da primi do 4000 ljudi mada je praktično kapacitet 1400 ljudi.

Takođe je rekao da je „Sky Walk“ pristupačan i lak za penjanje čak i onima koji su sa malom decom u kolicima a takođe i onima u invalidskim kolicima. Kada se popnu posetioci mogu da uživaju u pogledu na masiv Králický Sněžník, reku Moravu i planinski lanac Krkonoše. Na tablama se može dosta toga naučiti o istoriji susedne doline i oblacima kao meteorološkom fenomenu. Kada je vreme za polazak, 100m dug tobogan u spirali pomaže posetiocima da se spuste veoma brzo na početak odakle su krenuli.

 

Sky Walk je otvoren 5. decembra.

U videu ispod možete pogledati izgradnju „Sky Walk“-a i promenljive vremenske prilike koje su sve to pratile

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...