INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Još jedna „vertikalna šuma“, ovoga puta u Švajcarskoj

16.11.2015. | Adam Williams | Gizmag

Nakon završenog arhitektonskog takmičenja u Švajcarskoj, arhitekta Stefano Boeri je dobio zeleno svetlo za izgradnju „vertikalne šume“ u gradu Lozani. Novim tornjem će dominirati zelenilo, a moći će da se pohvali i održivom tehnologijom poput solarne energije i sistema za prikupljanje kišnice.

Ukoliko Vam se ovaj novi projekat, „La Tour des Cedres“ (toranj od kedrovine), učini poznatim, to je zato što je njegov dizajn sličan onom koji je Boeri nedavno realizovao u Milanu – „Bosco Verticale“, a za koji je dobio i nagradu. Opisivan od strane arhitekte kao vertikalna šuma, ovaj toranj će imati ukupnu visinu od 117 metara i površinu od 3,000 kvadratnih metara koju će zauzimati velika količina zelenila, uključujući 100 stabala kedrovog drveta, 6,000 žbunja i 18,000 drugih vrsta biljaka – od kojih će bar deo biti lokalnog porekla.

Projekat kule mešovite namene činiće 36 spratova na kojima će se nalaziti luksuzni apartmani, poslovni prostor i maloprodajni objekat od 5,000 kvadratnih metara. Na poslednjem spratu će biti smešten restoran sa panoramskim pogledom. Eksterijer zgrade, podsećajući na igru Jenga, sastojaće se od konzolnih betonskih žardinjera i lođa. Izrađene kao prefabrikovane jedinice, od strane inženjerske firme BuroHappold, one će biti direktno povezane sa okvirom tornja od armiranog betona.

„La Tour des Cedres“ će, takođe, moći da se pohvali održivom tehnologijom, što uključuje solarne panele, geotermalne toplotne pumpe i sistem za prikupljanje kišnice, što će sveukupno smanjiti količinu energije koja bi se koristila putem uobičajenih izvora.

Ipak, prema Lojdu Alteru iz organizacije TreeHugger, ako se u izgradnji bude koristila značajna količina armiranog betona, koja je potrebna kako bi sve zelenilo bilo bezbedno smešteno na toj visini, onda postaje sporno da li zgrada zaista može da se posmatra kao održiva.

Kako portal „DesignBoom“ prenosi, izgradnja ove vertikalne šume bi trebalo da započne 2017. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;